Érdekességek, tudnivalók...

A napokban leltem rá:

 

A kullancs eltávolítása 

 
"Régi Őrségi (az Őrségben élünk, rengeteg a kullancs, de itt senki nem fél...már hozzánk tartoznak!) kullancs eltávolítási technikát szertnék Önökkel megosztani!
 
A belénkfúródott kullancsot minden erőszak nélkül, egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk!
Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk.
A kullancs pár másodperc múlva átmászik a gyufára-mert nagyon szereti a foszforos illatot, képes elhagyni miatta a tesünket! Lehet, ez nem tudományos eltávolítás, de a lehető   legemberségesebb, és biztosan mindig sikeres, sőt a kullancs feje még véletlenül sem marad bennünk!
 
Az Őrségben ez jó paraszti tapasztalat útján terjedő módszer, nem is értem, hogy a média még hogyhogy nem csapott le rá!"

A fák ölelése:

Amikor átölel egy fát, érintse hozzá a homlokát, a mellkasát és a hasát, legalább 5 percig ölelje. A jobb keze lefele, bal kéz felfelé mutasson. Az 5 perc elteltével forduljon meg. s a hátát is érintse hozzá. Érintkezzen a nyakszirt, a gerinc, és a lába is a fa törzsével. Próbálja megérezni, ahogy a teste átveszi a fa energiáját. Az ember és a fa is része a természetnek. Ami ilyenkor lezajlik, az teljesen természetes folyamat. A fák képesek elszívni a negatív energiákat, hiszen nagy erővel bírnak...

A Vértes története:

III. Henrik, német-római császár 1051-ben nagy hadjáratot indított Magyarország ellen. Hadai a Dunával párhuzamosan haladtak a szárazföldön, a folyón pedig hadi gépekkel, katonákkal, élelmiszerrel megrakott hatalmas hajóhad követte. I. András, a magyar király ravasz hadicsellel, a hódítók előtt haladva az egész vidéket kiürítette, a lakosságnak megparancsolta, hogy jószágával, minden ingóságával a hegyekbe vonuljon ,és mindent fölégetett. Az ellenség sem a katonaság, sem a lovai számára nem talált élelmet. A német császár lóhalálban futárt küldött a dunai hajóhadhoz, hogy sürgősen küldjenek élelmet seregének. A küldöncöt a magyarok elfogták és még egy ravasz hadicsellel, egy német paraszttal a császár nevében azt az utasítást adták a hajóhadnak, térjen vissza Németországba mert ő is visszavonul, mivel az országot ellenség támadta meg. A hajóhad vissza is vonult, Henrik császár így hiába várta a segítséget, éhező seregét meg váratlan rajtaütésekkel, főleg éjszakánként állandóan zaklatták, nyilazták a magyarok. A német császár kénytelen volt békéért könyörögni. A magyar király ötven óriási vizát küldött a császárnak, és ezenfelül kétezer szalonnát, ezer ökröt, több kenyeret, mint amennyit elbírtak, juhot és még rengeteg bort is. A katonák nagy örömükben, hogy megmenekültek a halál torkából, futottak haza, elhagyva felszerelésüket, elhajigálva pajzsaikat, fegyvereiket, vértjeiket. Vértjeik szinte beborították a hegyoldalakat. Éppen ezért a hegységet mind a mai napig Vértesnek hívják.