Budapest ----> Zebegény ~ 70 km


 

Zebegény

 

...Vác után a programok egész tárháza vár ránk. A fő téma természetesen a Duna, és a mellé települt, a megfáradt, vagy mozogni vágyó "vándorokat" váró szolgáltatások széles tárháza. A sok lehetőség közül talán a legismertebb: ha letér a 12-es főútról Szokolya felé ,Királyrét várja Önt a kisvasúttal. 

Én Nagymaroson mindig megállok, és megcsodálom a túlparton elterülő Visegrádot. A környéket uraló vár látképe, a sziklák formagazdagsága minden évszakban másként nyűgözi le a bámészkodót, és akkor még a Dunáról nem is beszéltem!

Zebegény. Tatához hasonlóan egy pillantás alatt beleszerettem. A 12-es főútról balra kanyardjon le, a hajóállomás felé. Itt bárhol le tud parkolni. Nyáron pezsgő élet fogadja. A kis szigetet fürdőzők, és napozók sokasága népesíti be.  A part is ...érdekesen álmoskás, de nyüzsgő élettel telik meg.  Számomra minden alkalom egy csoda, hogy a kikötőbe érkező hajó nem feneklik meg :) .

A kavicsos, helyenként betonlapokkal kiépetett part felett lehetőség van leteríteni a fűre egy plédet, és lepihenni. A folyó minden percben nyújt valami újat. A nagy kirándulóhajók színes pompája, a megfáradtan araszoló uszályok rozsdamart képe éppolyan lenyűgöző látványként rögzül, mint az elsuhanó szárnyashajók, motorcsónakok sokasága. A hegyek ölelésében komótosan zajló Duna színvilága, tökéletes harmóniát alkot a táj sokszínű zöldjével. A lenyűgöző dunai táj része a partmenti fűzfa, a hordalékszigetek, az ártéri erdő, a helyenként korhadt kidőlt fáival  ...sirályokkal, kárókatonákkal.

...és amikor üldögélve, beszélgetve arra eszmélünk, hogy a horizonton a nap lassan nyugovóra tér, a tájat narancsos, vöröses (talán mondhatni bronzosnak is) színek festik be. A naplemente hangulata, színei leírhatatlanok, ezt látni kell, mint talán minden naplementét, mert éppolyan különböző mindegyik, mint amennyire egyforma. Mindenki máshogy éli meg, minden tájrészlet, mindegyik évszak, hónap, nap, perc más rámával kíséri a horizonton eltűnő tüzes gömböt.

 

Amennyiben autóval érkeztek felesleges beszállni, sétáljanak vissza főútig, és a vasút alatti kis átjárón átkelve fedezzék fel Zebegényt. A főtér templomától elindulva kövessék a belső hangot, és barangolják be a települést, szerintem megéri! :)

Amennyiben tovább szeretnének kalandozni a Duna mentén, javaslom, hogy Szob érintésével, az Ipoly mellett autózva látogassanak el Nagybörzsönbe és Kemencére.  Kisvasút, kellemes, nem megeröltető erdei séták... 

 

 

Értékelés *****

Zebegényt nem lehet bekategorizálni, mert azt gondolom mindenkinek mást ad, mindenki másként éli meg a látogatást. Talán a sztúpáknál  írtam, hogy nem lehet dolgokat megfogalmazni, mert ...felesleges. Az érzés mindennél többet ad, és azért nem kell választ keresni a "miért" kérdésre, mert felesleges!

 
 

Kellemes kalandozást kívánok!