Budapest ----> Vác ~ 42 km

Vác

 

Vácra Budapest irányából megérkezve, javaslom, hogy a kis híd után, a lámpás kereszteződésnél forduljon el balra. Ez az út egészen a központig vezet, de célszerű lemeni a Duna-partra, és ott parkolni (2011-ben) költség nélkül.

 

Duna-part

Jó érzés itt sétálgatni. A gyönyörűen parkostott váci Duna-partra leruccanni Budapestről egy lelki felfirissüléssel beér. Barátsággal megfér itt egymás mellett a kutyusokkal sétáló, a Duna méltóságteljes hatalmasságába belefeledkező emberek sokasága, a játszótereken önfeledten viháncoló gyermeksereg, és a kerékpárosok nem kis közössége. Jó letelepedni egy padra, és csak úgy bambulni, vagy beszélgetni.

A Duna-parton találják a a hajdani vár falának maradványait, I. Géza király szobrával, aki a mögötte lévő Barátok templománál van eltemetve.

 

Belváros

A Duna-partról számtalan kis utca csábít a barangolásra. Ahány utca annyi élmény, látnivaló, s kisebb csoda. Van ahol csak egy kapu ragadja meg a tekintetet, máshol egy templom, megint máshol csak jó megpihenni egy fagyi társaságában, nézegetve az utca forgatagát.

A keskeny utcák varázsát magunk mögött hagyva megérkeztünk a főtérre, mely azt gondolom gyönyörű.

Bíztatom, hogy járja körbe minden szegletét. Ha megfáradt, a cukrászdák széles választékkal és mosolygós alkalmazottakkal várják Önt . A főtér egyik sarkában isteni forró csokikat kóstolhat, sőt a szomszédban borkóstolásra is van lehetőség. Az étlepon láttam töpörtyűt,  zsíros kenyeret lilahagymával is!

A főtér bejárása közben javaslom nézzen be a templomba, talán megragadja Önt is az orgonamuzsika varázsa. Ha templomról esett szó, mi másra is gondolhat az utazó elsőként, mint a váci székesegyházra. Vácon belvárosában, azonban még számtalan kisebb, s nagyobb kegyhely van. Szeretném felhívni a figyelmet a Duna-part felé vezető apró utcák egyikében lévő görög templomra.

Vác országosan egyedülálló nevezetessége a Diadalív, mely a börtön mellett található. A kőkaput anno Mária Terézia tiszteletére emelték. Könnyen megtalálja, ha a városon áthaladó 2-es útról, a váci komp felé veszi az irányt.

Engem megfogott Vác. Szívből ajánlom, hogy látogasson el a városba. Fedezze fel, barangolja be kedve szerint. Sétáljon nyitott szemmel, szerelmetesen, kutyásan, vagy csak a barátaival, nevetgélősen.

Értékelés *****

Egy Duna-parti séta, barangolás a néhol szűk utcákban, forró csoki, vagy kis borkozgatás zsíros kenyérrel a belvárosban ...Budapesthez viszonylag közel, de a benyomás tekintében mégis távol.

Jó szórakozás, kellemes kikapcsolódást kívánok!