Budapest ----> Hajós  ~ 150 km

 

Április 8 - 9 .

 

Nyitott pincék a Hajósi Pincefaluban két napon át! 
Ötödik alkalommal töltünk majd el két teljes napot a bor, a gasztronómia és a vidék bűvöletében a mesébe illő Tündérfaluban! A Tavaszi Pincenyitogató Fesztiválon közel 20 hajósi termelő nyitja ki borospincéjét, hogy legfrissebb borai mellett érettebb, komolyabb tételeit is kóstolásra kínálja.

Nekem Hajós eddig teljesen kimaradt az életemből. Kastélyok után "kutatva" bukkantam rá erre a gyönyörű alföldi városra. Közhelyként hathat, hogy Hajóst meglátni és megszeretni egy pillanat műve, ám én így éltem meg!

Szekszárdról indulva, "hídpénz" nélkül autóztam végig az M9-es úton ( nem fizetős!). A városba  Miske felöl érkeztem meg ...és az első métereken már elvarázsolódtam! Minden érzékszervemet simogató kép tárult elém. Rendezett utcakép, virágok, fák ...csoda, komolyan!

A Barokk kastélyt minden gond nélkül meg lehet találni, gyakorlatilag az út mellett tündököl! A Jókai utcában bőséggel található parkoló, én is itt álltam meg, s innen is kezdem a beszámolómat.

A kastély kertjébe bepillantva elaléltam. Ne képzeljen el egy hatalmas kertet ...úgy klasszikusan. Ez a kert sokkal kisebb, egy teleknyi, de... csodásan nyírt tuják, pihenők, padok, és egy lilaakácos "lugas" várja a látogatókat. A napsütéses hétvégén többen üldögéltek a kerteben, s kávézgattak az alkalmi kis teraszon. Fontos lehet, hogy a kert és a kávézó "látogatásához" nem kell megváltani a belépőt!

A kastély 1739 és 1767 között épült barokk stílusban. Számomra egy újabb gyöngyszemmel 

gazdagodott a kis csoda ketegória! A földszinten kiállítások láthatók. Többek között be lehet pillantani a helyi szokásokba, a környék életébe ...beleértve a szőlőkultúrát, s a borászatot. Az időszaki kiállítás bepillantást engedett az "Angyalok" világába is. 

Az emleten  az érseki lakosztály helyiségei ejtettek rabul. Sétám során megcsodáltam a szalont, a magánkápolnát, a háló-, és dolgozó szobát. Számomra minden apró részlet a helyén volt! 

A kastélybeli séta után, javaslom, hogy látogássák meg a Pincefalut, melyet az 54-es főközlekedési út tulajdonképpen kettészel. A Pincefalut a Tündérfalunak is nevezik, s hogy miért? Látogasson el ide, és minden bizonnyal választ kap a kérdésre! :)

Számomra nagy élmény volt a szűk kacskaringós utcácskákban sétálgatni, megcsodálni a pincéket, beleveszni a "forgatagba", töltekezni a helyiek kedvességében, mosolyában. Sok pince nyitva volt. Sok helyen üldögéletek a padokon, iszogattak, kortyolgattak, beszélgettek... A löszbe vájt pincék titkait nem fedeztem fel, de ennek ellenére nagy élmény volt a látogatás!

Ha erre járnak keressék fel a Sziegl Családi Pincét, mely  a Pincefalu szívében található! A 

kézműves borászat, a saját művelésű ültetvényeinek gyümőlcsét dolgozza fel évről-évre. A mennyei nedűket Sziegl Balázs borász segíti "hordóba", majd palackba.  A borok, a Pincearon.hu webshopjában megvásárolhatóak, de ezen a honlapon azt is megtudhatja, hogy mitől kézműves a kézműves bor!

Hajóson, illetve a Pincefaluban készült képeket IDE kattintva ---> tudja megnézni!

 

Értékelés *****

Ha erre jár ki ne hagyja a hajósi nézelődést, ha a környéken jár, mindenképpen jöjjön el, ha csak ide jön sem fog unatkozni!