Budapest ----> Fehérvárcsurgó ~ 86 km

 

Fehérvárcsurgó - Károlyi-kastély

Fehérvárcsurgóra beérve, az "T" alakú keresteződéshet érve forduljon jobbra. Az út mellett hamarosan megpillantják a kastély parkját, valamint a bejáratot. Ezen bátran hajtsanak be autóval. Az út végén parkolóhely várja az autósokat. Ha zárva van ez a kapu, haladjon tovább, ki lesz táblázva merre van a kastély "hivatalos" bejárata.

A parkolóból elindulva sétálják körbe a kastélyt, mely gróf Károlyi György megbízásából épült klasszicista stílusban 1844 és 1853 között. Az építtető unokája, gróf Károlyi József 1910 körül romantikus stílusban építette át az épületegyüttest. A Károlyi család 1847 és 1944 között élt a kastélyban. A háború miatt el kellett menekülniük. Mindössze pár bőrönd személyes holmit tudtak magukkal vinni. Az utazótáskák megtekinthetők a kastély egy termében, néhány, az újjáépítés során előkerült festett porcelánmaradvány társaságában.

A II. világháborút a kastély viszonylag épen átvészelte. Igazi károkat a benne állomásozó katonák okoztak. Az értékes könyvtárat elégették, a bútorokból mindössze egy szék maradt meg, mely szintén ki van állítva.

A park és az épület rövid ideig üdülő volt, majd 1949-től 1979-ig gyermekotthonként működött. Az állagmegóvás milyenségét jellemzi, hogy 1979-re olyan rossz állapotba került, hogy az otthont ki kellett költöztetni. Csaknem húsz évig a kastély üresen állt, állaga tovább romlott. Fényképeken láthatjuk, milyen méltatlan állapotba került a kilencvenes évekre.

A kastélyépítő ükunokája, Károlyi György 1994-ben alapítványt hozott létre, majd 1997-ben megszerezte a kastély hasznosítási jogát. Elvégeztette a legfontosabb állagmegóvási munkálatokat, majd 1999-ben elkezdődhetett a romos kastély északi szárnyának a felújítása. Ezt követte 2001-ben a déli részének rekonstrukciója. 2001 és 2008 között a két oldalszárny is megújult. 2011-re az egész kastély megszépült, beleértve a parkot is a bejáratokkal. A közeljövőben elkezdődik a lovarda felújítása, mely a szállodai férőhelyek bővítését fogja szolgálni. 

A kastélyban szálloda és étterem és ajándékbolt üzemel. Állandó, és időszaki kiálításokat, valamint konferenciákat rendeznek. 

 

A kastélyt csak csoportosan lehet megtekinteni. Jelentkezni a szálló recepcióján lehet, ahol ajándékbolt várja az érdeklődőket. 

Túrák naponta indulnak10:30 ; 11:30 ; 13:00 ; 14:00 ; 15:00 ; 16:00 órakor

 

Nyitva tartás: 10:00 - 18:00 óráig

Belépőjegy: Felnőtt: 750Ft ; Diák/Nyugdíjas: 500Ft

 

Értékelés: *****

A látogatás során az első pillanattól éreztem egy furcsa kettősséget. Egyrészt nagyon jó látni, hogy gazdája van a kastélynak, hogy gondozzák, szépítik ...de sok részlet árulkodik arról, hogy ez már XXI. századi mű. Hiába a régmúlt érzete, de ott van a krómozott liftajtó, és egy csokornyi olyan anyag, korlátelem, stb, mely szép-szép, de valamit elvesz abból az egészből, melyet egy kastélyban szeretnék érezni, ami például megjelenik Fertődön, vagy a romos turai kastélyban! Sajnos elvárásokkal érkeztem, egy kis kirándulásra a múltba.

 

 


<< vissza a lap tetejére