Budapest ----> Somogyvámos ~ 200 km

Somogyvámos - Krisna-völgy

 

 

Balatonboglár felöl érkezve, egyszerűen meg lehet találni Krisna-völgyet.

A Sztúpáknál már említettem, hogy nem kell ahhoz, jelen esetben Krisna tudatú hívőnek lennek, hogy ide ellátogasson. Jómagam sem vagyok az, egyszerűen kíváncsi voltam Krisna-völgyre.

A falu utcájáról, mintha egy portára kanyarodnánk be, ám ez csak a látszat. A kikövezett úton egészen a parkolóig jutunk, mely a minden túlzást nélkül egy gyönyörű bejárat előtt található. A belépő megvásárlását követően nekem nagyon kellemes érzések kebeleztek be. Nagyon jó érzés volt itt sétálni, megálni a kis tavaknál, beülni a vélhetően vallási hagyományból megépített kis pihenőkbe. Minden túlzás nélül itthon éreztem magam.

Kb 10-15 perces sétával lehet elérni a templomhoz, ahol minden órában vezetés indul (kivétel 14 órakor). Ennek a keretében van egy kis beszélgetés, ahol a vezető elmodja a vallásukhoz köthető információkat, valamint megismerkedünk Krisna-völgy történetével, s mindennapi életével. A felmerülő kérdésekre is válaszokat kapunk. Ebben a térben található egy kis ajándékbolt, és meg kell, hogy említsem, már ide sem lehet cipőben bejönni! A cipőket a bejáratnál le kell venni, és papucsba kell bújni.

A beszélgetés után bemehetünk a templomba, ahol a Krisna tudatú közösség napi lelki életébe is betekinthetünk. ...érdekes élmény, tapasztalás, ki minek nevezi, mintha egy más világba csöppennénk bele. Erről nem tudok, s nem is szeretnék írni, mert ezt az élményt leginkább ott lehet mélyen megélni. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek mást ad, más benyomások, érzések kerülnek, kerekednek a felszínre. 

A vezetés végére kicsit megéhezve megcélozzuk az éttermet, Egyszerű, de tartalmas vega ételt eszem, melybe beletartozik egy rózsvízből készült limonádé is (1500 Ft -2014-ben).

Az ebéd elfogysztása után irány a völgy, immár vezető nélkül. A kertészetben kezdem, majd a dús legelők között átsétálok a tehenészetbe. Útközben felmegyek egy kis kilátódombra, mely mellett a gyermekeket egy kis játszótér várja.

A tehenészet megtekintése után következik az iskola , ahol a legnagyobb gyermek jelen pillanatban 7. osztályos.

Amennyiben ellátogatnak Krisna-völgybe néhány szabályt be kell, hogy tartsanak. Ezekről a regulákról a honlapjukon kimerítő tájékoztatót olvashatnak. A honlapon még sok értékes információt is közreadnak, melyek a völgy életével, a programokkal kapcsolatosak ( -->Itt)


                                                                                           

Értékelés *****

Nehéz bármit is írni, mert... ez egy nagyon különös világ, Nem tudom leírni tiszta szívvel azt, hogy igen, ezt mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg. ...de azt sem érzem valósnak, ha azt írom, hogy ne látogasson el ide. Valahol a kettő között lehet az igazság. ...talán, igen azoknak nagyon ajánlom, akik nyitottak, és nem csak az anyagi világ értékei iránt éreznek vonzódást, és azoknak is ajánlom, akik érzik, hogy szeretnének valami másba is bepillantani, mint amiben a mindennapjaikat élik. 

Mielőtt elindul, felejtsen el mindent, amit eddig hallott Krisna -völgyről. Ne legyenek elvárásai, ne építsen fel egy képet, melyben lemodellezi azt, hogy mi fogja itt várni! Készüljön arra, hogy itt mosolygós emberek jönnek-mennek, s úgy köszönnek, hogy a szemünkbe néznek ...miközben teszik a dolgukat! 

Értékelésem nagyon szubjektív lesz, és direkt fogalamzok úgy, ahogy:  Látogatásom alatt néhány dolog átértékelődött bennem. Sok információt továbbengedtem, mert nem éreztem azt, hogy nekem szól. És természetesen volt  olyan gondolat is, mely megérintett, és továbbgondolásra érdemes. 

Összességében örülök, hogy ellátogattam ide!

 


Képek: saját készítés

 

<<-- vissza a lap tetejére