Budapest ----> Ozora ~ 140 km

 

Ozora - Pipo várkastély

     Ilyen volt                       ---->                            Ilyen lett

Simontornyánál Enying felé haladva a csakhamar le kell kanyarodni a főútról Ozora felé. Ozorát meglátni és megszeretni...

A főtéren parkoltam a templom, és a piactér mellett, melynek a szomszédságában folyik a Cinca patak. Különleges itt a hangulat, mintha megmaradt volna valami a reneszánsz időkből.

A várig vezető út ki van táblázva.  A kocka alaprajzú várba belépve elállt a lélegzetem. A belső udvar szépsége csodálatos példa arra, hogy lehet úgy ötvözni építészeti megoldásokat, mai anyagokat a múlt hangulatával úgy, hogy valami nagyon szép, és egységes tér alakul ki. Miközben ezen az apró udvaron nézelődtem, fel sem merült bennem a kérdés, hogy vajon anno milyen is lehetett? El tudom hinni, hogy ilyen, vagy valami hasonló ...agyalás, kombinálás nélkül.

A belépőjegy és fotójegy megvásárlása előtt elmondta a hölgy, hogy mit lehet látni a várban szabadon, mely részek azok amit csak csoportosan van mód megtekinteni.

A "szabad" program részeként megnéztem az Illyés Gyula kiállítást, valamint a kőtárat az óriási jegesmedvével. Mit keres itt egy jegesmedve? Nos erre a kérdésre a tematikus kiállítás megtekintése köben választ kapnak.

A vezetett kiállítás a konyhában indul, ahol a vezető elmeséli röviden a vár történetét, majd a berendezési tárgyakat mutatja be. A túra az emelti termekben folytatódik. A kis csoport, jómagamat is beleértve az egyik csodából a másikba csöppen ...és úgy tesszük ezt, hogy csak nagyon kevés olyan tárgyat látunk, mely eredeti, ugyanis nagyrészt másolatok vannak kiálítva, de milyen másolatok!

A vár helyreállítása során a belső terekben alkalmaztak újkori megoldásokat, betont, de... érdekes módon nincs jelentősége A kiállított tárgyak szépsége, a kiállítás tematikája,  mégha oly különböző korokat is mutat be a vár történetéből, eltörpíti ezeknek az anyagoknak a jelenlétét. Talán a zöld liftajtót jó lett volna valahogy...

... és még egy kis apróság! A felső szinten 5 szoba van kialakítva. három kétágyas, és két egyágyas. Ki lehet venni, itt lehet aludni, de a lényeg most jön!

Éjszaka nincs személyzet a várban! A vendégek, a szobájuk kulcsa mellé  a vár kapujának a kulcsát is megkapják! Itt bárkiből lehet várúr, illetve úrnő, mégha csak egy pár éjszakára is! 

Üdülési csekk is beváltható. (8000 ft/fő/éjszaka-tól reggelivel) 
Bérelhető három kétágyas és két egyágyas összkomfortos, pótágyazható szoba. 

Telefon: + 36 74 498 652;

Mobil:+ 36 20 243 34 47; 
e-mail: pipovar@gmail.com

 

A képek saját készítésűek.

1/ A Pipó várkastély ; 2/ Kőtári jegesmedve ; 3/ Udvar a ciszternával ; 4/ A konyha ; 5/ Az emeleten.

 

Értékelés *****

Az Ozorai élményekhez hasonlót eddig csak Fertődön éltem meg! Véleményem szerint ez egy kihagyhatatlan kirándulás!

 

<<--vissza a lap tetejére