Budapest ----> Tata ~ 70 km

Tata

Tatát meglátni és megszeretni számomra egy pillanat műve volt. A megérzéseimre hallgatva parkoltam le az autómat a főút mentén (a körforgalom után) és elindultam. Csakhamar előttem volt az Öreg-tó, és a vár, s egy gyönyörű sétány.

A magában is lenyűgöző látvány. Néhány vitorlás, sétahajó, hattyú, sirályok... Tatát nem véletlenül nevezik a "Vizek városának. Amerre nézek vagy egy patak, vagy egy tavacska". 

A parti sétány nagyon szépen gondozott. A szerelmesek lakatfala nagyon kedves ötlet a várostól! A séta csakhamar a várudvaron folytatódik. A Zsigmond kori vár méltán Tata egyik büszkesége és jelképe. hangulata engem a olyan szeinten kebelezett be. A várban lévő kiállítások anyaga széles időszakot ölel át. Van kőtár, megtekinthetőek az ásatások során felszínre került tárgyak, de láthatunk Céhládákat és még nagyos sok érdekességet!
Érdemes egy kávét elfogyasztani a vár emeletén található kávéző teraszán, ahonnan belátni az egész tavat, s a környékét. Pazar panorámában gyönyörködhet innen!

Az Esterházy-kastély a tó partján áll. Az állapota... nos igen, van rá mit költeni, de ennek ellenére ajánlom, hogy nézzék meg. Látni szép dolgokat, ám ha a történetére is kíváncsiak (ha nincs tárlatvezetés) kérdezzenek a pénztárban ülő hölgytől bátran. A hölgy egy élő lexikon. Mindent tud az épületről és a történetéről. Tőle tudom, hogy a háború után szerencsére egészségügyi intézmény volt a kastély, és ezért maradt meg minden, ami nem volt mozdítható. A spalettákban még a zár is eredeti!!!! Ami mozdítható volt, az a háború martalékává vált ilyen, vagy olyan formában. A kastélyban található a Karády Katalin emlékszoba.

A kastély helyreállítása, elvieg 2017-ben elkezdődik.

- Ez csak egy csipetnyi élmény volt Tatából, a teljesség igénye nélkül. Véleményem szerint több kirándulást magában rejt a város teljes bejárása, megismerése! A Cseke tó körül is fantasztiksu sétákat lehet tenni, andalgósan, ráérősen...

 

Értékelés *****

Elfogult vagyok, hiszen engem Tata megfogott, bekebelezett, elvarázsolt...

Frissítve 2015-03-01

 

<<--vissza az oldal tetejére