Tervezett

Alsópetény  - kastély, tó 65 km

  • Tóalmás, Kókai u. 2. Andrássy-kastély Tel: 29/426-003
  • fotó: délelőtt szép, hátoldal délután szép
  • Nyitva: aug. 8-jún. 14.: H-V 9-16; jún. 15-aug. 8.: Szo 9-17, V 9-15
  • GPS: 47.51111,19.653435
  • Map

45 km

 

 

 

Vérteskozma 85 km

 

 

Tápiószele 

http://www.blaskovichmuzeum.hu/kiallitasok/koznemesi-kuria 
 90 km



 

Csákberény, gróf merán fülöp erdészeti múzeum kedd-p 10-15  szombat 10-16 - vas zárva  István út 66  ~100 km

 

Lussonium erődje Aquincumtól délre található a Pakshoz tartozó Dunakömlődtől kissé délebbre fekvő löszdombon, a Bottyán-sáncon. A palánktábor már a Kr. u. 1. század derekán, Claudius császár uralkodása idején megépült. A dumakömlődi katonai tábor régészeti feltárása csaknem 20 éve folyik.

144 km

 

Géberlak - a legvirágosabb telepü,és, paks környéke  160 km

 

Uppony : Az Upponyi-szoros hazánk egyik legnagyobb méretű szurdoka. Magassága a mélyén folyó Csernely-pataktól a fölötte magasodó Eszkála (vízköz) tetőig a 170 m-t is eléri. Bal oldalán a sziklák tetején lévő kereszt a reformáció terjedésének határát jelképezi. A szoros, enyhén karsztosodott mészkövében számos kisebb barlangot tartanak nyilván.

170 km

Kaposvár, Rippl-Rónai Emlékmúzeum

Kaposvár egy jól élhető város, de emlékhelyei, látnivalói általában kiesnek az idegenforgalmi fősodorból. A központtól távol, a Fodor József utca végénél azonban egy hangulatos telken áll egy kedves villaépület, a Róma-villa, amelyben 1915-1927-ig, haláláig élt Rippl-Rónai József, a szecessziós magyar festészet talán legjelentősebb és legnagyobb hatású alakja. Ha szeretsz nyugodtan gyönyörködni és elmélázva sétálni, üldögélni csodás képek között, akkor itt van a helyed. Én az utóbbi négy évben kétszer jártam ott kis társasággal – igaz, hétköznapokon –, de mindannyiszor magunk voltunk a kiállításon. Ha nem szeretsz tömegben araszolva, állandóan a sorodra várva képeket nézni, de szeretnél beszélgetni Rippl-Rónai leszármazottakkal, sok apró titkot megtudni, akkor siess Kaposvárra.

200 km

 

Tiszadob - kastély 200 km

Ferőd - Esterházy-kastély  220 km

Somló vára 220 km


 

Baktalórántháza - Degenfeld kastély   260 km

 
Ha esetleg ismét Bács-Kiskunban jár, jó szívvel ajánlom az üknagyapám által alapított kékfestő műhelyünk meglátogatását Bácsalmáson. Én magam nem folytatom a kékfestő őseim mesterségét, de a műhely fenntartása számomra egy önként vállalt küldetés, amit a saját örömömre, anyagi érdek nélkül végzek. A ma is működő műhelyben 2015-ben muzeológusok segítségével létrehoztunk egy ipar- és családtörténeti kiállítást azzal a céllal, hogy egyfajta non-profit magángyűjteményként ingyenesen látogathatóvá tegyük az érdeklődők számára.   200 km
 
További információ: www.kekfesto.hu
 
 
Üdvözlettel:

 
Nyírbátor Bátori várkastély 290 km
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2018 - 2019

A 76-os főút mentén, Keszthely és Sármellék között, 250 méterre a főúttól olyan épület készül, amelyben az interaktív kiállításon kívül mozi és előadóterem, bolt, illetve büfé is lesz.

Csaknem egymilliárd forintból, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park eddigi legnagyobb beruházásaként épül látogatóközpont a Kis-Balatonnál, Fenékpusztán, ahol felújítják Fekete István emlékhelyét is.

Az összesen 958 millió forintos beruházáshoz 950 milliót nyert a nemzeti park, s a tervek szerint az idei első félévben megkezdődik a kivitelezés, amelyet 2018 végén, 2019 tavaszán avathatnak fel.