"31R-től 13L-ig"

Ennek a sétának több címet is lehetne adni, ám ezen címek felsorolása helyett inkább vágjunk bele!

A séta a Patakparttól a XVII. kerület, Ferihegyi útig tart, a repülőtér kerítése mentén. Ez a szakasz kicsivel több, mint 4 km. A séta nagy részén  jó a rálátás, a 3707m hosszú 31R/13L futópályára, valamint a T2 terminálra. 

A patakparttól, a homokos földúton, a repülőtér kerítését követve eljuthat néhány, a reggeli, illetve délelőtti órákra ajánlott  fotópozícióhoz. Az első ilyen pozíció a nagy fehér gömb alakú radar előtt (átkelve a patakon) található, ám hasonló képeket készíthet még a patakon való átkelés előtti tetszőleges helyről.

A következő hely a radar után, a földúton balra tartva érhető el. A hely érdekessége, hogy a kerítésnél magasan helyezkedik el, s kiváló a rálátás a futópályára, A pozíció közelében érik el a gépek a futópályák betonját. Sajnos nem pont szemben lesz, amikor a gumik füstje egyérleműen jelzi, hogy földet ért a "vas", de az élményfaktor így sem rossz! 

A kerítéshez igazodva induljon tovább. és fedezze fel a kínálkozó lehetőségeket! Kerssen ösvényeket, utakat, melyek elkanyarodnak a kerítés felé, és ha már ott van, lesz néhány kis "domb", melyről elvileg még jobb rálátás nyílik a repülőtér forgatagára. 

A T2 Terminállal szemben állva talán nem is az a lényeg mi történik a távolban. nagyobb élmény lehet az érkező, illetve az induló gépek megfigyelése. A gépek mellett a kerítésen belül látható az Irányítótórony, a kerítésen kívül pedig egy radarállomás, mely annak ellenére, hogy körbe van kerítve... ne menjen hozzá nagyon közel, ne legyen a közelében sokat, elég erős mágneses tér van a közvetlen közelében! Az igaz, hogy a mostani radarnak már jóval kisebb mágneses tere, mint a réginek, de szerintem fontos dolog erről is tudni! Erre egy Repülőtérlátogatáson hívták fel a figyelmünket, nem én...

Tehát radar, ahonnan nincs messze a 13L pályaküszöb Az itt található kis dombocskáról zavartalanul lehet fotózni a kifutóra ráforduló (13L irányból) gépeket, valamint innen jól fotózható a B5-ös állóhely, ahol időnként el-elcsíphet egy-egy An124-es óriás szállítógépet.

A következő hely a radar után, a földúton balra tartva érhető el. A hely érdekessége, hogy a kerítésnél magasan helyezkedik el, ám nem nagy távolságra a futópályához. Innen kíválóan belátható csaknem az egész 31R/13L pálya.

Fényképek:

1- Rossiya -       Airbus A320-214 

2 - Lufthansa  - Airbus A320-214

3 -Edelweiss -   Airbus A320-214

4 - EL Al -        Boeing 747-400

 

képek:saját készítés

Flag Counter