Budapest ----> Jósvafői tengerszem  ~ 240 km

!!

Jósvafői tengerszem

Egy, talán kevésbé ismert szépséget szeretnék bemutatni Jósvafőn, a Tengerszemet, mely egy emberi kéz alkotta tavacska a hegyek között. A tó, a Jósva-forrás felduzzasztásával jött létre 1942-ben. Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy ez lehet az egyik legszebb olyan tó, mely emberi kéz alkotása. A tó megalkotásának a célja energiatermelés volt. A megtermelt energiát a közeli barlangok világítására használják.

Miskolc felöl érkezve, Aggtelek után a Tengerszem szálló tábláját keressék. A szálloda parkolójából pár perces sétával jutnak el a forrásokhoz. Az út elején erdei játszótér várja a gyermekeket. Néhány perces sétával a kanyargós hegyi ösvényen érkezik meg  "források vidékére", ahonnan már tényleg csak pár lépés a tavacska. A fákkal, bokrokkal szegélyezett mesebeli tó zöldesen csillogó víztükrének nagy része növényekkel benőtt. A partmenti ösvényen körbe el lehet sétálni a tavacskát. A tiszta vízben a jól kivehető a tó feneke. A túlparton álló kis malomépület mellett elsétálva nagy erdei sétákra nyílik lehetőség, de a faluba is le lehet sétálni!

 

 

Értékelés *****

Azt gondolom, ezt a csodát látni kell!! Számomra olyan volt, mintha egy mesebeli tájba csöppentem volna!

 

Fontos!

Erdei kirándulásnál javaslom a kullancsok elleni védekezést. Riasztó, sapka, zárt öltözék. A kirándulás folyamán kérem éppolyan nagy gonddal óvja a természet értékeit, mint a saját és társai testi épségét! Javaslom a túracipő viselését.

 

 

<<--Hazai Tengerszemek

 

Apci tengerszem -->>

Megyer-hegyi tengerszem-->>