Budapest ----> Nagybörzsöny ~93 km

                Kemence  ~97 km


Nagybörzsöny - Kemence

 

Az ajánlásban szereplő útvonalon, illetve a környékén, négy börzsönyi kisvasút kínál csodálatos kirándulási lehetőséget (Királyrét, Szob, Nagybörzsöny, Kemence) 

Vác: Sokadszorra teszek említést Vácról. Nem tudok úgy áthaladni a városon, hogy legalább pár percre ne álljak meg a rév környékén valahol egy sétára. 

Nagymaros- Zebegény. A Duna varázsa, a dunai élet sokszínűsége, szintén csábít egy kis pihenésre, révedezésre, akár milyen közlekedési eszközzel is jár erre a vándor. Zebegény  szintén egy olyan település, mely kedves a számomra.

Szob: A kisvasút mely bejárja a Börzsönyt.

Szobtól az Ipoly folyó mentén vezet egy darabig az út. Én javaslok egy kis pihenőt, uzsonnát a folyó partján. Azt gondolom, hogy a táj szépsége mindenkit más irányból kebelez be, talán ez az oka annak, hogy a felfedezés varázsát meghagyom a kedves olvasónak! A kisvasút vonala Szobtól nagyirátspusztáig közel 300 métert emelekedik, s 200 métert süllyed, és a legmagasabb pontja 425 méter! Fantasztikus az utazás minden métere, s pillanta!

Nagybörzsöny: A falu határban a római stílusban épült, kőfallal körülvettSzent István templom fogadja a kirándulót. A falu szíve felé haladva javaslom, hogy nézzék meg a főtértől néhány lépésre található Antal-féle vizimalmot. Az alaptalan, a XIX.szd.-ban épült kő épületben ( belépő 2013-ban 400Ft/fő.) megtekinthetőek az eredeti berendezések, melyek érdekessége, hogy az eredeti helyükön is vannak. Kívánságra beindítják a vizikereket is, mely már csak magában forog, és felújításra szorulna. Vezetéssel lehet csak megtekinteni! ...ám azt gondolom, hogy már magában az is egy élmény, ahogy a vezeztő beszél a malomról, s végigkalauzol a malomipar történetét bemutató kis kiállításon!

A tájház hasonlóan érdekes látnivalókkal várja a vendégeket, melynek a szomszédságában található a gótikus stílusban épült Bányásztemplom. Akik édes élményekre vágynak nagyon jó helyre érkeztek. A Lek-vár-lak üstben főzött lekvárok széles választékával várja a vásárlókat. Egy kis ízelítő: Som, Galagonya,Kökény...

A kisvasút: 8 km hosszan kanyarog a Börzsönyben 200 méter szintkülönbséget legyűrve Nagybörzsönytől Nagyirtásig. A szakasz ipartötréneti műemlék, ugyanis, talán egyedülállóan több olyan fordító van a szakaszon, ahol toló "üzemben" haladunk előre! A 40 perces erdei utazás alatt gyönyörködhetnek a Börzsöny természeti szépségeiben. A kisvasút honlapján  minden további információ megtalálható. 

A parkolóban kézi hajtány várja a gyremekeket, s felnőtteket, egy kis "mozgásra". Az egész szépséghibája, hogy csak hétvégén lehet "három részletben hajtányolni".

Tehát a hajtány szombat-vasárnap "hajtható" 10:25 - 11:45 ig , majd 12:25 - 14:30 ig, végül 15:15 - 17:00 ig.

 

 

Kemence község számomra egyet jelent a börzsönyi túrákkal, és a kisvasúttal. A főútról, a kis táblát követve egyszerűen megtalálhtó a kisvasút végállomása, mely a felújítás óta múzeum is. Ennek az az ára, hogy a menetjegyen felül meg kell venni a 300 Ft -os (2013-ban) belépőt is. Aki nem akar rászánni ennyit, egy kis minivasutas bámészkodásra, annak javaslom, hogy a következő (gyalog 5-10 perc) állomáson szálljon fel a vonatra. Az állomás könnyen megközelíthető, gyalog, kerékpárral, autóval. hiszen itt még a "kertek alatt" kanyarog a vonat, a erdő mélye felé vezető út mellett. 

Ha nem szeretne vonatozni, a kiépített úton haladjon tovább, a strand mellett, vagy a környékén (ha még eddig nem tette) húzzon túracipőt és olvadjon bele a rengetegbe. Élvezze az erdő lenyűgözően "zajos" csendjét, mely minden pillanatban nyújthat valami egyedi, páratlan, és egyben megfogalmazhatatalan csodát! A strandot (2015) május közepén csinosították, vágták a füvet. A fóka kosarába is bekerültek a virágok. A két kis medencére egy kis festés még ráfér, de szerintem, látva a környék csinosítgatásait, az is rendben lesz!

2016-ban a kirándulók nagy álma vált valóra! Szobról Nagybörzsönybe el lehet jutni már kisvasúttal! A Börzsöny vadregényes tájain, három szakaszon, de összehangolt menetrenddel közlekednek a vonatok, köszenhetően annak, hogy újjáépült a Márianosztra - Nagyirtáspuszta közötti 7 km-es szakasz!

Óvja védje a környezetet, és egyben ügyeljen a saját, illetve társai biztonságára. Fordítson figyelmet a kullancsok elleni védekezésre is!

Hazafelé (Budapest)

A Szob - Kemence út a 2-es főútba csatlakozik bele, melyen vissza lehet indulni Budapestre, de be lehet térni Bánkra, és akár meg lehet keresni a drégelypalánki várat is!

 

 

 

Értékelés ****

Azt gondolom, hogy ez a kirándulás tökéletes program, a természet széségeire nyitott vándoroknak ...életkortól függetlenül. Tiszta szívemből ajánlom mindenkinek!

Nagyon kellemes kalandozást, és kikapcsolódást kívánok!

 

<<--vissza az oldal tetejére

Képek:Saját készítés