Budapest ---> Cserépfalu  ~ 150 km.

Frissítve: 2015-06-20

Cserépfalu és környéke

( Egy bakancsos ajánló )

 

Cserépfalu Egertől kb 20 kilométerre található. Ha ismerős Bogácson, esetleg a Hintó-völgyi pincesoron is kóstolgatott már, akkor a táj ismerős.

Hónapokkal ezelőtt leültem, hogy írjak egy pár gondolatot Cserépváraljáról, de nem éreztem azt, hogy erról a csodálatos tájról elég információm van. A Bükk természetes varázsát nehéz szavakba foglalni. Az érzés pedig, hogy ide el kell jönni ...megeshet egy kicsit kevés ahhoz, hogy az Ön érdeklődését is felkeltsem. Az idő múlásával összeállt a kép. Ehhez nem kellett más, mint az, hogy ellátogassak Cserépfaluba.

Milyen falu is Cserépfalu? Talán sokat elárul a helyiekről az, hogy van itt egy olyan buszmegálló, ahol a polcok vannak, s rajtuk könyvek! ...de javaslom, hogy autózzon át a falun, és parkoljon le a Hór-völgyi Látogatóparknáll. Egy kulturált parkoló, mosdók, étterem, egy kis múzeum, és kerékpárkölcsönző várja a vándorokat.

Mit kínál a környék? Itt található a Hór-völgy, mely hazánk leghosszabb völgye!

A környéken vannak barlanglakások, és kaptárkövek, Erre található a sokféle mondával bíró híres ősember barlang, a Suba-lyuk barlang, de ha lovagolni szeretne, arra is van lehetőség ...de egy jó térkép segédletével, Cserépvár falainak maradványait is felfedezheti, sőt Cserépváralján egy kicsit meg is pihenhet, de belefeledkezhet a Hór-patak völgyének szépségeibe is!

Kicsit eltávolodok a túrázás örömeitől, mert a környék több napra kínál élményeket.

A termálfürdő Bogácson, már önmagában is remek kikapcsolódás lehet, de a környék borospincéi is nagy szerettel várják a látogatókat. ...és ez csak egy kis csipet az ajánlóból. Biztos vagyok abban, ha hosszabb időt töltök el a környéken még számtalan más vonzó célpontot is meg tudok  említeni! Ezért a felfedezés többi része Önre marad.

 

Értékelés ****

A természet szerelmesei itt a legjobb helyen járnak. A látogató központnál ideálisabb kiindulási pontot kívánni sem lehet! Kellemes túrázást kívánok!

 

Kérem a túra során óvja a természet értékeit! 

A legkisebb virág is szebben virít saját élőhelyén, mint egy kis vázában ...persze, csak ha kibírja hazáig!

Megfelelő túracipő mellé, ne feldkezzen meg a kullancsok elleni védekezésről sem!

 

Csípés,  kisebb seb ?  Rajzoljon egy elnyújtott fekvő "S" betűt  a kötésre, vagy a csípés helyére. Ez egy erős gyógyító jel. Ártani nem árt, maximum beválik!

A térképen keresse meg a Remete éttermet, mint kiindulási pontot. 

...a Suba-lyuk is fel van tüntetve!

A környék látnivalói:

Noszvaj:

De la Motte-kastély;

Barlanglakások;

Borpincék;

Síkfőkút;

Attila-forrás.

...

Bogács:

Borpincék;

Horgásztó;

Termálfürdő.