Budapest ---> Felsőtárkány  ~ 143 km

!!

 

Felsőtárkány

 

Eger : Azt ígértem, hogy közkedvelt, ismert helyeket nem mutatok be, így csak annyi, hogy Eger városát meglátni és megszeretni egy perc műve. A várra hatalmas összeget költenek, hogy "európai mércéve" is kiemelkedő turisztikai atrakcióvá váljon.

Egerből Szilvásvárad felé elindulva találhat egy utat Felsőtárkány felé(melyen el lehet jutni egészen Lillafüredig. Az út csodálatos!!!) .

Felsőtárkány : Sok dolgot nem tudok a településről, de az amit láttam belőle az csodálatos!

Én egészen véletlenül pillantottam meg a kisvasutat, melynek a végállomása a főút mellett található. Az erdei vasút naponta kétszer viszi az kirándulókat a Stimecz házhoz.

Az főút szélétől néhány méterre, egy csodálatos, kristálytiszta vízű tó található. A víz annyira tiszta, hogy a közepén úszkáló halak tisztán kivehetőek!!! A bővízü sziklaforrás által táplált tó környéke gyönyörűen ki van építve. Három tanösvény indul innen a Bükk szíve felé. Az erdő szélén található szabadtéri színpad, lehet üldögélni, eszegetni, és pesze az erdei túra előtt itt rendesen bele lehet méyledni a térképbe, mely minden túra előtt melegen ajánlott!

A főúton számos eligazító tábla található, melyek fantasztikus túrákra csábítanak a környéken Erre található a híres, Vörös-kő-forrás is, mely egyedülálló látványoságnak számít hazánkban!

Ha megéhezett, a főút mentén talál egy jó kis éttermet. A tárkonyos vaddisznólevesük fantasztikus!

A főúton továbbhaladva egy mesés útszakasz következik a Bükk szívében, melyen eljuthat Lilafüredig, de az erőd át, a kitartó túrázók akár Noszvajig, vagy a Hór-völgyig is eltúráhatnak!

 

A felsőtárkányi kisvasút menetrendje:

www.kisvasut.hu

 

Értékelés ****

Elragadó környezet, tiszta levegő, barátságos emberek, csend...

Kellemes kirándulás kívánok!

Kép: A felsőtárkányi tó - saját készítés