Budapest ---> Lillafüred ~ 180 km.  

Lillafüred

Azt ígértem a bevezetőmben, hogy turisztikailag felkapott, közismert helyeket nem fogok bemutatni. Mentegetőzhetnék, de nem teszem, hiszen ez csoda ami itt található, az egyedülálló kincse hazánknak!

 

 

A felsőtárkányi kirándulásnál már említettem, hogy van egy nagyon szép, az erdő mélyén kanyargó, kb. 35 km-es út, melynek a "végén" Lillafüred, és a Hámori-tó várja a látogatókat. 

A hegyek ölelésében megbújó festői szépségű, a Szinva és a Garadna patakok vize által táplált tavon, a Kedvessel csónakázni, maga a romantika felsőfoka!  A tó mellett található, a messzi földön híres Palotaszálló, melyről itt és most nem írnék, ám a körülöte elterülő szépséges kertekről annál inkább! A tavasz bekönszöntétől a hideg idő kezdetéig, színpompás virágok díszítik a támfalak védelmében tündöklő kerteket. A sétányok mentén számos különlegesség ragadja el a tekintetet. A sziklafal üregeiben lehet a gyerkőcöknek bújkálni, de fel lehet fedezni az Anna-barlangot is. Talán kevesen vagyunk olyanok, akik Lillafüred nevének hallatán nem a vízesésre, a Palotaszállóra, és a Hámori-tóra gondolunk először! A szálló mögött, a kertek alatt lehet megcsodálni hazánk legmagasabb vízesését. A bátrabbak, némi korlát megmászását követően beállhatnak mögé is! Természetesen nem bíztatok senkit erre, mert az a korlán nem véletlenül van ott! A vízeséstől visszaindulva, megkerülve a szállót, elérkezünk a kisvasút megállójához, mely Miskolcról indul és Garadnáig közlekedik, ahol a pisztrángról szól minden! :) Az állomás épületébe látható egy kiállítás a kísvasútról, és a Bükk erdőgazdálkodásáról. Fontos megemlítenem, hogy az állomás mögött (vagy előtt)  található soron finom a lángos, de akár egy egyszerű menűt is rendelhet, a következő vonat érkezéséig!

 

 

Mi Nem vonatoztunk, nincs tapasztalatom, de a látottak alapján "hibátlan" program lehet innen elvonatozni Garadnáig, ott egy séta, néhány finom falat, ( természtesen pisztrángból) s vissza Lillafüredre. 

Ez csak egy kis csipet Lillafüredből, mi ennyit láttunk, ennyit néztünk meg, de látnivaló van még bőséggel, hiszen itt van a környék legnagyobb cseppkőbarlangja a Szent István-barlang, de van libegő, ősember-barlang, tanösvény...

Bánkút felé autózva, csakhamar eljutunk az újmassai Őskohóhoz, mely egy különleges ipari emlék! A kiállítás, a vasverő történetét mutaja be. Természetesen a kisvasút is megáll itt! Az út másik oldalán ipartörténeti skanzen látható, mely a vaskohászatban, s bányászatban használt berendezésekből mutat be egy csokorra valót.

A következő állomás Garadna... a pisztrángok egyik hazája. 

Tovább haladva ajánlom a festői Szentlélek - Mályinka útvonalat, mely  a Bükk mélyébe hatol. Az út nem túl széles, sok a kanyar, de a természet szerelmeseinek ez nem jelenthet akadályt!  Mályinka határában kilátó várja a megpihenni, s bámészkodni vágyókat. 

Filmes helyszínként is nagyon népszerű Lillafüred. A Teljesség igénye nélkül egy kis felsorolás: Meseautó (1934), Egér a palotában, Szinbád, Utánam srácok, Különös vadászat, Magyar vándor...

 

 

Értékelés *****

Azt gondolom, hogy le lehet élni egy életet anélkül, hogy ellátogatunk Lillafüredre, de az életünk sokkal szebb lesz, az élményeink tárháza sokkal gazdagabb lesz, ha legalább egyszer az életünkben ellátogatunk ide! 

Frissítve: 2015-09-17

 

Flag Counter