Budapest ----> Gyöngyös ~ 80 km

Gyöngyös - Orczy-kastély

 

 

Gyöngyösre megérkezve forduljanak rá a 24-es útra, (Parád. Parádsasvár felé) A buszpályaudvart követő lámpás kereszteződésnél jobbra fordulva, az Orcy kastélynál le is tudnak parolni.

A kastély mellől indul a keskeny-nyomtávú kisvasút, Gyöngyös-Mátrafüred, illetve Gyöngyös-Gyöngyössolymos-Lajosháza-Szalajkaház útvonalon lehet vele utazni. A hétvégi menetrend a kirándulók igényeihez igazodik.

A csodálatosan felújított Orcy-kastély ad otthont a Mátra Múzeumnak. A múzeum fedett belső udvarán látható az egyedülálló mamut csontváz, mely szerény véleményem szerint fantasztikus!

A földszinti termekben vadászati kiállítást tekinthetnek meg. Az emelei tárlókban ásvány és kőzetkiállítás látható. Földtörténeti korokban kalandozhatnak, ősmaradványokban gyönyörködhetnek, és bepillanthatnak Gyöngyös történetébe, megismerkedhetnek nevezetes épületeivel..

A kastély területén található a pavilon, mely helyet ad az akváriumnak, a terráriumnak, és a pálmaháznak. A pavilonban található egy természetrajzi kiállítás. A gyökérszinttől a lombkoronaszinttig tartó kiállítás szerintem egészen egyedülálló látványosság. A pincéből induló kiállítás egy fa "köré" épül. A termekben, a falak mentén körbe kis életközösségek láthatóak. Rágcsálók üregei, hangyaboly metszete, tópart, bozótos... hosszasan lehetne sorolni a látnivalókat.

Az emeleten látható egy különleges kis tárló, mely egy méhkaptár, méhekkel, s kis folyosóval a szabadba. Nagy élmény figyelni a kaptáron belüli munkát!

A kastély kertjében dísztó várja a megfáradt "vádort".

2009-ben az év múzeuma !

Belépődíj (2012 április):

Kombinált (Kastély+Pavilon+Kert) Felnőtt 1500Ft. Diák (6-26 év) / Nyugdíjas (62-70év) 750Ft.

Kastély: Felnőtt 1100Ft. Diák/ Nyugdíjas 550Ft.

Pavilon: Felnőtt 1100Ft. Gyermek / Nyugdíjas 550Ft.

Kert: Felnőtt 300Ft. Gyermek / Nyugdíjas 150Ft.

Webhttps://www.matramuzeum.hu/page.php?5

Hétfő szünnap!

 

 

 
 
 
 
 
 

Értékelés *****

Nem egy klasszikus kastély program, ahol a időutazunk a múltba, bepillantva a főúri fényűzésbe. Valószínű, hogy pont ezért nem éreztem zavarónak a kastélyban megjelenő, a XXI. század techniájának, építészeti megoldásainak jelenlétét, A program önmagában is megállja a helyét, de kapcsolható más, mátrai kiránduláshoz.

 

Jó szórakozást, kellemes kikapcsolódást kívánok!