Budapest ----> Kisnána ~ 100 km

Kisnánai vár

 

A várak szerelmeseinek ez a szépen restaurált vár nem újdonság, ám biztos vagyok benne, hogy sok olyan család van, akik  csak félnapos programot keres, vagy útközben szeretnének egy kicsit megpihenni, a vezetésben megfáradva, felfrissülni. A kisnánai vár erre a célra is kitűnő választás, de a környék bebarangolásának, felfedezésének egy kiemelt állomása lehet!

A vár gyakorlatilag a házak között, a falu középén, a főút mellett található. Parkolás ingyenes. A bejáratnál látható egy kis tájház, de ezt ráérnek vissza felé megnézni.

A pénztáraban a hölgy nagyon kedvesen elmond minden lényeges információt! Lényeges lehet, hogy az épület végben, található mellékhelyiségek a látogatásomkor makulátlan tisztaságúak voltak!

A várfal melletti gondozott sétaút romantikája, a környező házak látképében kimerül ...de mielőtt meghódítja a várat, Sétáljon még a falak mentén ...és a kronoszkóp segítségével fedezze fel, milyen volt anno a várfalon "inneni" élet.

Kronoszkópból többet is talál a vár területén. Segítségükkel elkalandozhatunk a vár életébe ...különböző korokba kirándulva. A várban van borospince, kőtár, és megtekinthető hazánk legnagyobb opálja, mely csaknem négy mázsás!

A vártoronyba is fel lehet menni, de ha a legutolsó lépcsőfok megtétele után egy bezárt ajtó előtt találja magát, ne legyen dühös! Megeshet, hogy csak én fogtam ki, hogy zárva volt.

A toronyban többek között látható a teljes vár makettje, és a várúr szobája is!

Nagyon különleges program, a 3D-s filmvetítés, melyben a vár történetébe kapunk betekintést, de ez már nem a toronybéli programok sorához csatlakozik.

 

 

Értékelés ****

Nagyon jó kis program, gyermeknek, felnőttnek egyarát. Csak ajánlhatom!