Budapest ----> Parádfürdő ~ 111 km

             Sirok ~ 117 km

            Recsk ~121 km

Mátrai barangolás

 
 

Bevallom most nagyon nehéz dolgom van, hiszen ezen az útvonalon rengeteg látnivaló várja a kirándulókat. Megpróbálom tömören összefoglalni mindazt, amit érdemes megnézni, bejárni, felfedezni. A többi a kedves olvasóra vár.

Gyöngyös : Talán kevesen tudják, hogy a városban van egy állatkert, és itt található az Orczy-kastély, mely helyet biztosít a Mátra Múzeumnak. A kastély közelében van a kisvasút végállomása, mellyel Mátrafüredre, illetve Lajosházára kirándulhat. A vonalon gőzmozdony is közlekedik!

Gyöngyöstől Parádsasvárig tartó útszakaszról oldalakat lehet írni. Kalandpark, bobpálya, kilátó, a Kékestető, és még hosszasan sorolhatnám a látnivalókat.

Parádfürdő : Érdemes a megállni a Cifra istállónál, mely a Közlekedési Múzeum Kocsimúzeuma.

Parkolni a kis üzletsor előtt lehet. A múzeum megtekintése után, ha nem sietnek hódítsák meg az erdőt. Az erdei séta számomra mindig a feltöltődést jelenti, főként, ha az utat patakok szegélyezik. Érdemes térképpel érkezni, mert a patakokkal tarkított erdőben található az Ilona-völgyi vízesés, mely Magyarország legnagyobb szintkülönbségű zuhataga!

Recsk: Munkatábor, Recski Nemzeti Emlékpark.  

Az emlépark a munkatábor rabjainak állít emléket. Megtekinthető egy barakk, (a többinek a helye van megjelölve) illetve egy őrtorony. A tábor terüéetén kiállítás látható a munkatáborok világától eredeti dokumentumokkal, fényképekkel.

Belépő 2013-ban egységesen 300Ft.

 

Siroki vár : Magyarország legszebb sziklavára várja Önt Sirokon. Autóval fel lehet menni egészen a vár aljáig, ahol fizető 

parkoló várja (2015-ben 400 Ft.) az autósokat. Innen egy közepesen kemény emelkedőt kell legyőznie ahhoz, hogy megérkezzen a várba. Az út végig ki van építve.

A vár alsó része csodálatosan megújult. Ennek megfelelően (2013-tól) belépődíjat szednek a bejáratnál (felnőtt :800Ft, gyermek, nyugdíjas: 600Ft.) A kilátás csodálatos a részben megújult, megépült várfalakról. Található a várban egy kis kiállítás is, valamint ugyanitt be lehet öltözni korabeli ruhákba (2 férfi és két nő ruha van kiakasztva - térítésmentes) egy kedves fotó elkészítésének erejéig. A felsővár 2015 július 10-től ismét látogatható. A égészeti feltárás befejeződött, a látogatók számára biztonságossá tették a közlekedést.  Az első látogatásoml élményeihez (2011) képest már ajánlom a vár megtekintését, kellemes séta, s élmény az sziklaüregekben való barangolás. A "csúcsról" pazar kilátás nylik az környékre. A vár építes még ennek ellenére folyik, de ez már csak kisebb részleteket érint. Biztos vagyoki benne, hogy felnőttnek, s gyermeknek nagy élmény a vár bevétele! A faluban (mely szerintem nagyon szép) sok étterem várja a megfáradt, s megéhezett kirándulót!

 

A vár története:

A vár a tatárjárás után, a XIII. században épülhetett – az első említése 1320-ból származik –, amikor védelmi célokra kialakult az országban a végvárak rendszere. Csák Máté csapatai kezébe is került, majd Károly Róbert serege foglalta vissza. Az 1552-es egri ostrom után jelentősége megnőtt, hiszen annak elő vára volt, meg kellett erősíteni. Eger 1596-os eleste után azonban a török elől elmenekült kis létszámú őrsége, majd a hódoltság végén a török őrség is elfutott. Később a Rákóczi-szabadságharc alatt a kurucok is birtokolták, utána viszont a többi magyar vár sorsában osztozott, a császáriak 1717-ben felrobbantották, azóta áll romokban.

A középkorban földesúri vár volt, stratégiai szerepet nemigen játszott, bár a Tarna-völgyében fekvő, észak felé vezető utak lezárására és ellenőrzésére alkalmas helyen épült.

forrás:kirandulas.hu

 

Kellemes kirándulás kívánok!

 

Értékelés *****

Nagy szavak helyett, annyit javasolnék, hogy járja be ezt a túrát. Ha fogékony a természet szépségei iránt, és érdekli a történelmünk, akkor azt gondolom felejthetetlen élményekkel fog gazdagodni!