Budapest ----> Füzérradvány ~ 280 km

Füzérradvány - Károlyi-kastély

Kicsit rendhagyó módon kezdeném. Nem Sátoraljaújhely felöl közelítem meg a kastélyt, hanem Boldogkő várától indulok, hiszen annyi érdekesség vár erre az utazóra!

Van bennem egy érzés, mely az sugallja, hogy érdemesebb ezen a környéken több napot is eltölteni. Telkibánya ehhez egy kiváló "bázis" lehet. Ebben a szellemben, kicsit eltérve a korábbi ajánlatoktól, talál egy-két szálláshelyet is az oldalon.

Nagyon röviden megpróbálok egy képpel szolgálni a látnivalókról. Boldogkőváralja utáni első jelentősebb település Vizsoly. A főút mentén az érdeklődők egyszerűen rátalának a vizsolyi Károlyi bibliához kapcsolódó látnivalókra. Én nem álltam meg a faluban, mert még nagyon hosszú út állt előttem.

Göncöt elhagyva, a Zemplén természeti szépségekben nem szűkölködő lankái között Telkibányára érkezünk. Elragadó település szállodával, panzióval, s olyan környékkel, mely garancia lehet egy fantasztikus aktív pihenésre! Az egyik szálloda aranymosó, és ásványkereső programja azt gondolom magáért beszél!

Telkibánya után Pálháza következik, ahol Magyarország legrégebbi erdei vasútja várja a kirándulókat. A kisvasút végállomása a főút mellett található. Gyönyörű tájakon kanyargó kisvasúttal a Kemence-patak környékén a Kőkapu vadészkastélyig is eljuthat!

Pálházát elhagyva, egy gyönyörű 850 méter hosszan fenyőfákkal szegélyezett bekötőúton juthat el a Károlyi-kastélyhoz. Az aszfaltos út gyakorlatilag a kastélyig vezet. Parkolni a kerítésen belül lehet. 

A kastély parkja országos jelentőségű arborétum. A tisztásokat övező fák, s bokrok szépsége, a tudatosan megtervezett telepítésének köszönhető. A különféle lombformák, a színek játéka, minden évszakban különleges élménnyel gazdagítják a látogatókat. A sétautakkal behálózott kertben nagy élmény egy séta. A selyem, és jegenyefenyők, vasfák, tölgyek mellett sokszínű az örökzöld növények fajta és formagazdagsága is. Az állatvilág is éppoly gazdag , mint a növényvilág. Mókusok, harkályok, énekesmadarak mellett nem ritka a borz, a róka, és a pele sem. Éjszaka sem csendesedik el az arborétum, hiszen a nappal pihenő baglyok ilyenkor kezdenek bele egész éjszakás "traccspartijukba" :) Micsoda huhogások vannak itt!

...és az élmény csak fokozódni fog, hiszen 2014-ben pályázati pénzt nyert a kastély, a kert egy újabb részének megújítására. Elkezdődhetett a két tó eredeti állapotába való helyreállítása. 

A kastély alsó szintje csak szervezetten, csoportban látogatható, melyre a helyszínen lehet jelentkezni. A vezetést egy nagyon kedves hölgy végzi, aki készségesen válaszol minden kérdésre, sokat magyaráz. ...színvonalában hasonlót kaptam kicsiben, mint amiben Eszterházán, és Pécelen részesültem!

Páratlan csavart márványoszlopok, kandallók, trófeák, és még folytathatnám, de nem teszem, mert a nem tudom szavakba foglalni azt amit láttam. Helyettem inkább beszéljenek a képek:

 

Értékelés *****

Meglehet, ismét elfogult vagyok. Megeshet, hogy az első zempléni kirándulásom a kelleténél jobban bekebelezett. Előfordulhat az is, hogy egy olyan szemüveg volt rajtam, mely csak a szépet vette észre. Bevállalok minden kritikát, de jelen pillanatban nem tudok olyan negatívumot leírni, mely megkérdőjelezné az öt csillag jogosságát. Szépség és a gyönyörűség felsőfokává vált számomra a Zemplén, és egyben ez a kastély!