Budapest ----> Neszmély ~ 73 km

 

Hajóskanzen - Neszmély

Neszmély - Hajóskanzen :  A faluba megérkezvén az út szélén keressen egy nagy hajócsavart, mely a skanzenhez vezető utcácska sarkán áll. A skanzen bejáratánál a Szovjetunióban épült Vöcsök szárnyashajó fogadja a látogatókat. Ez az egy hajó van szárazon, a többi a vízen várja a látogatókat.

Belépőért a Neszmély gőzösre kell felmenni. A pénztáros készségesen segít mindenben.

Az 1918-ban épült Neszmély lapátkerekes gőzös gépházából indulva végig lehet sétálni a hajót. Bepillanthat a kapitány kabinjába is, de kérem ezt csendben tegye, mert láthatóan el van mélyedve a gondolataiban .

A csendes Szent Ilona öbölben, a pihenő legöregebb hajó, az 1869-ben épült a Zoltán. A hajón egy kis kiállítás várja a látogatót.

Szegény Petőfi gőzős évek óta a rozsda tápláléka. Talán ő az egyetlen olyan pontja a skanzennek, mely nem változott a az első látogatásunk óta!

A vízen ringatózott korábbi látogatásunkkor a külsőre nagyon szépen rendbehozott, Debrecen névre hallgató (Ex Kassa) folyami áruszállító hajó, mely megjárta az Adriát is, ám ez a hajó már 2018- májusában már nem volt itt.

 

Néhány éve itt állt az alacsony építésű, és kis merülésű 1871-ben épített folyami monitor a Lajta, de felhozták Budapestre, a parlament előtt horgonyozták le. A hadihajón, (kérem vegye komolyan a kérést) vegyen fel a védősapkát, mert a fedélzetről leérkezvén a hajó hasába, bizony a nézelődés, olvasgatás közben könnyen be lehet verni egy óvatlan pillanatban a fejet.

2018 májusi látogatássunkkor egy új benyomással gazdagodtam.A Skanzen egy családi piknikező hely lett. A szépen gondozott füvön pihenve eszegetve, beszélgetve, csak úgy repül az idő. Hétvégenként távirányítós kishajókkal játszhatnak a gyermekek, lehet evezni, halat enni, horgászni...

Parkolás ingyenes, Kutyussal is lehet jönni, bár a hajókon nem nagyon tudnak mit csinálni.

 

 

Értékelés ***

Azt gondolom, hogy ez egy nem mindennapi program. Gyermeknek, felnőttnek egyaránt élmény lehet, egy kicsit visszakalandozni a múlba!