Budapest ----> Neszmély ~ 73 km

 

Hajóskanzen - Neszmély

Neszmély - Hajóskanzen :  A faluba megérkezvén az út szélén keressen egy nagy hajócsavart, mely a skanzenhez vezető utcácska sarkán áll. A skanzen bejáratánál a Szovjetunióban épült Vöcsök szárnyashajó fogadja a látogatókat. Ez az egy hajó van szárazon, a többi a vízen várja a látogatókat.

Belépőért a Neszmély gőzösre kell felmenni. A pénztáros készségesen segít mindenben.

Az 1918-ban épült Neszmély lapátkerekes gőzös gépházából indulva végig lehet sétálni a hajót. Bepillanthat a kapitány kabinjába is, de kérem ezt csendben tegye, mert láthatóan el van mélyedve a gondolataiban .

A csendes Szent Ilona öbölben, a pihenő legöregebb hajó, az 1869-ben épült a Zoltán. A hajón egy kis kiállítás várja a látogatót.

A vízen ringatózik még a külsőre nagyon szépen rendbehozott Debrecen névre hallgató (Ex Kassa) folyami áruszállító hajó, mely megjárta az Adriát is!

Szegény Petőfi gőzős évek óta a rozsda tápláléka. Talán ő az egyetlen olyan pontja a skanzennek, mely nem változott a két évvel ezelőtti látogatásunk óta!

Néhány éve itt állt az alacsony építésű, és kis merülésű 1871-ben épített folyami monitor a Lajta, de felhozták Budapestre, a parlament előtt horgonyozták le. A hadihajón, (kérem vegye komolyan a kérést) vegyen fel a védősapkát, mert a fedélzetről leérkezvén a hajó hasába, bizony a nézelődés, olvasgatás közben könnyen be lehet verni egy óvatlan pillanatban a fejet.

 

 

Belépődíj (2011-ben): Felnőtt 1000 Ft.  Gyermek, Nyugdíjas 500 Ft.  Parkolás ingyenes, Kutyussal is lehet jönni, bár a hajókon nem nagyon tudnak mit csinálni.

 

 

Értékelés *****

Azt gondolom, hogy ez egy nem mindennapi program. Gyermeknek, felnőttnek egyaránt élmény lehet, egy kicsit visszakalandozni a múlba!