Budapest - Keszthely ~ 190  km.

Biztos vagyok benne, hogy ha valakinek azt mondom, hogy Keszthely, az első gondolatsorban a Balaton, és a Festetics-

kastély benne van. Ezt a kastélyt, az ismertsége ellenére is, nagy szeretettel szeretném a figyelmükbe ajánlani!

Először évekkel ezelőtt voltam Keszthelyen. A sétáink során minduntalan a kastélynál találtuk magunkat. Az élmény már akkor is elragadott, mely a hűvöskés kora tavaszi naphoz igazodva kizárólag a kastély bejárására koncentrálódott, de több volt ez egyszerű "melegedésnél"! A kertet akkoriban csak "átsétálóban" láttam...

Azóta többször is jártam erre, de idén valami más lett! Amennyiben a szépet lehet fokozni, ez megtörtént! Elkészült a park rekonstrukciója, mely  a korabeli tervek alapján született  újjá!

A parkban sétálgatni, s egy padon megpihenni is csodás élmény, főként úgy, hogy végre eltűntek a csúf aszfalt járdák, melyek helyébe szórt köves utak kerültek. Szerintem sokkal jobban belesimulnak a környezetbe, s a "letűnt" kor hangulatának magunkba szippantását is megkönnyítik! 

A szépen gondozott kertben nézelődve, minduntalan valamilyen látnivaló toppan elénk. Az Oroszlános kút, a szökőkutak, a Pálmaház kincsei... mind-mind olyan szépség, mely elragadja a tekintetet! ...és akkor még említést sem tettem a nyári színházról, a kerti tóról, melyen"átível" egy hidacska, s így hosszasan lehet figyelni a halacskák tülekedését egy kis haleledelért.

Kiállításokban sincs hiány! A látogató beleveszhet a hintók világába, a trópusi növények sokszínű kavalkádjába, vadászati kiállítást tekinthet meg, a modellvasutak, a terepasztalok világa is karnyújtásnyira kerül a látogatótól, de még egy kerti kisvasútra is felülhet a barangolás végén! Ez a két kiállítás, már nem közvetlenül a kastély kertjében tekinthető meg, hanem pár lépésre a hintók „házától” a Pál utca másik oldalán, ahol a parkolóban, az elektromos autók is tudnak töltődni! Valaha ez a rész is a kerthez tartozott, csak sajnos anno egy út megépülése megbontotta ezt az egységet!

A kastély...

Nehéz szavakat találni, mert lenyűgöző. Kizárólagosan csoportosan lehet megtekinteni. A túra egyik érdekessége, hogy „papucsot” kell húzni! A mindent a szemnek gondolatot úgy fogalmaznám át, hogy mindent a memóriakártyára, ugyanis nagy eséllyel befogadhatatlan elsőre az a sok szépség, ami a szemünk elé tárul. A színek, a szobák, a festmények, a szobrok, a könyvtár, a kandallók „titkai”...valóban hosszasan sorolhatnám, hogy mi mindent, és hogy... ám nem tudom megtenni!

Őszintén sajnálom, de jelen pillanatban nincs arra képességem, hogy a szavak szintjén átadjam Önnek azt az érzést, élményt, mellyel ez a kastély ajándékozott meg engem. ...még sosem zártam így egy beszámolót, de elvesztek a szavak...

 

 

 

 

Értékelés *****

Talán elfogult vagyok, talán gyengéim a kastélyok, talán... de kérem, ezt a kastélyt ha még sosem, vagy már régen... akkor látnia kell! ...és ha megérkezett, ne siessen, lassan ráérősen, andalgósan...

Frissítve: 2016-08-08