A kastélynak az építése, már a 18. században elkezdődött és a század végén nyerte el a ma látható végleges formáját. A barokk stílusú kastély a Festetics család leghíresebb tagjának, Festetics Györgynek köszönheti hírnevét, rangját.

Festetics Györgynek köszönhető, hogy a kastély ma is kulturális központ, hiszen már a 18. század végére könyvtárszárnyat épített a kastélyhoz, és nevéhez fűződik a Helikon ünnepségek megrendezése is. A kastély ünnepségén hangzott el először, Berzsenyi Dániel szájából az a híres mondás, hogy Keszthelyt kis magyar Weimarnak nevezi.

Mivel a második világháború nem okozott komoly kárt a kastélyban így a Festetics kastély bútorzata is rendben megmaradt. Jelenleg kiállításoknak, koncerteknek, kulturális eseményeknek ad helyt, valamint a több, mint 500 éves pincerendszerében Balatoni borok házának ad korhű hátteret. A felújított múzeum épületben vadászati múzeum és történelmi vasútkiállítás várja az idelátogatókat. A közel 50 hektáros park természetvédelmi terület, sok növény közülük még Festetics György idejében került beültetésre.

Flag Counter