Budapest - Szigliget  ~170 km

Meglehet, hogy csak nekem volt nagy élmény, hiszen még egyszer sem jártam itt. Egyszer sem, annak ellenére, hogy az elmúlt években többször is lett volna lehetőség, hogy elidőzzünk itt egy keveset, hogy megálljunk jövet, vagy menet... de nem tettük, és most is a „véletlen” szülte a látogatás gondolatát. Tudom, ismét eltérek egy kicsit az eredeti tervektől, miszerint kicsit eldugottabb, kevésbé népszerű célpontokat mutatok be a saját szemszögemből ...kérem nézze ezt el nekem, s fogadja szeretettel a soraimat!


Szigligetre megérkezvén el sem lehet téveszteni a vár felé vezető utat. Mondhatni (tapasztalatom szerint), minden út a várhoz vezet, csak a hosszuk, s a „nehézségi fokuk” különbözik egymástól.

Mi egy kis térnél parkoltunk le, és lépcsőn indultunk el a vár bevételére. Felérve a lépcsőn, a helyi kézműves fagylaltkínálatból választottunk néhány gombócot, s így indultunk tovább, nem élve a lehetőséggel, hogy megnézzük az ország leggazdagabb fegyverkiállítását.

A csodálatosan kiépített sétaúton csakhamar a vár kapujában találtuk magunkat. A „kapupénz” korrektsége meglepett! Azt gondolom, hogy ha több lenne, se lehetne egy szava senkinek, ám így egy nagyobb család sem érzi magát „rosszul”...

Az alsó várban már kapunk egy kis ízelítőt a táj szépségeiből is, de van itt kérem eszem- iszom, és vásárolhatunk ajándékokat is. A színpadon nyílvesszők röpködnek a céltábla felé, a gyermekek is hintázhatnak egyet , de meg is pihenhet mielőtt elindulna a felfelé a lépcsőkön, a vár további részeinek meghódítására.

Járjon be minden métert, szívja magába a történelmet, és csodálja a meg a panorámát! Leírhatatlan, fenséges, Isteni... A vár alatt elterülő szőlők, a Balaton, a Badacsony, a Szent-György hegy... és hogy a vár dicsőítése se maradjon el... minden tisztelet azoknak az embereknek, aki az elmúlt időszakban ezért a várért bármit is tettek! A munkájukért, és a vélhető kitartásukért nagy tisztelet, és köszönet!

 

 

Értékelés: *****

Itt a produkció a önmagában a vár, mely nem lehet függetleníteni a panorámától. Véleményem szerint egy örök élménnyel gazdagodik, ha ide ellátogat!

 

 

 

Frissítve 2016-08