Budapest ---->Tapolca ~ 162 km

                                                            Monoszló - Hegyestű ~ 155 km

 

Tapolca - Hegyestű

Veszprémhez érve, ha nem akarja megnézni a várost, vagy nincs tervben, a csodálatos állatkert megtekintése, akkor a legegyszerűbb, ha a várost elkerülő útra tér rá (Körmend felé), hogy mihamarább Tapolcára érjen.

Tapolca : Mi más is jut Tapolcáról elsőként az eszébe a kedves olvasónak, mint a híres tavasbarlang. Ennek a természeti szépségnek a megtekintése nekem még hátra van. Erről még nem írok, de amint lesz saját élményem, kiegészítem az írásomat.

Én most a Malom-tó környékét szeretném az olvasó figyelmébe ajánlani. A víz kristálytiszta, a benne úszkáló halak sokszínűsége, hosszú percekre biztosítják a bambulás tárgyát időstől a fiatalig, minden korosztály számára. Ezidáig, akár hányszor itt jártam, makulátlan tisztaság fogadott, bárkivel jártam erre, el volt ragadtatva, és akár hányszor elkezdek tervezni egy kirándulást, Tapolca mindig előkerül. Nem tudok ezen a városon úgy áthaladni, hogy ne álljak meg egy órácskára sétálgatni, üldögélni, és enni valamit.

A hajdani vízimalom ma szálloda. Az éttermének vagy egy „viziterasza”. Az étlapról melegen ajánlom a sajtos, tejfeles tócsnit. Nekem, nekünk nagyon bejött. Kevés helyen készítik finomabban, mint itt. A számlához hoznak három dobókockát. Három hatos esetén nem kell fizetni!

Tapolcán a parkolásért általában fizetni kell.

 

Tapolcáról továbbmehet Keszthely felé is( onnan Zánka felé vissza ), de ha Nagyvázsonyig visszamegy, Zánka felé is elindulhat Hegyestű (Monoszló) felé.

Hegyestű : Monoszló felé vezető útra rákanyarodva, a település határához közel, az út jobb oldalán lesz egy keskeny aszfaltút mely felvezet „HEGYESTŰ GEOLÓGIAI BEMUTATÓHELY” -hez.

A hajdani bazaltbánya területe a kirándulók egyik kedvelt helyévé vált. A kőoszlopok hazánkban egyedülállóak, de Európában is csak kevés helyen lehet fellelni ilyeneket. A hegyre fel lehet mászni, de a tábla szerint túracipő viselete ajánlott. A kilátás varázslatos. Nehéz betelni a Balaton, a környező hegyek panorámájával!

A parkolóban kőtár várja az érdeklődőket.

 

 

 

Értékelés *****

Egy újabb kirándulás, melyhez nincs mit írni, a csillagok magukért beszélnek!

 

<<--vissza a lap tetejére

(fényképek: saját készítésűek)

 

Tapolca

Monoszló - Hegyestű