Budapest ----> Várpalota ~ 88 km

                Tés ~ 104 km

 

Tés - Gaja-patak

Várpalota : Az első látnivaló, melyre fel szeretném hívni a figyelmet Várpalotán látható. A gyakorlatilag kocka alakú Thury-vár a város közepén található. Egyszerűen meg lehet találni. A környéken jó parkolási lehetőségek vannak, de autóbusszal is könnyen magközelíthető.  Magyarország egyik legrégebbről fennmaradt középkori erődítményébe hétfő kivételével minden nap el lehet látogatni. A bejáratnál a makettek, a várban pedig egy animációs kisfilm segítségével pillanthatnak bele a vár törétnetébe.

A fantasztikusan felújított vár, számtalan kiállítással, s programmal kedveskedik a látogatóknak. A kiállítások sorából én a katonai ruházat kiállítást, valamint a helytörténeti kiállítást emelem ki, de ezen kívül is van mit látni. Ha megéhezett, kis túlzással ki sem kell mozdulni a várból... :) A vár helyett kapott egy konferencia, és házasságkötő terem is.

A vár honlapjára IDE KATTINTVA jut el...

 

 

Tés : Mielőtt a Gaja-patak vadregényes környékről írnék, fel szeretném hívni a figyelmet Tés község szélmalmairaA településen áthaladva, táblával lesz jelezve, hol is találnak szélmalmot.

 

Gaja-patak völgye, séta a Római-fürdőig. Tés községen átautózva (Bakonynána felé), egy, szerintem nagyon szép útszakasz ízelítőt nyújt a Kelet-Bakony szépségeiből. Pár km. megtétele után az út egy viszonylag éles balkanyart vesz. Itt jobbra fordulva egy széles, murvás erdészeti út veszi kezdetét, melynek az elején célszerű leparkolni az autót. Az "A" verzió, hogy ezen a széles murvás úton elindulnak, és talán 1 km gyaloglás után letérenk egy sorompóval lezért út felé, s majd innen ...csak lefele a hang irányába. Egy pihenő és tűzrakó helyhez érkeznek, ahol, ha átsétálnak a hídon, már és jobbra fordulnak, már valóban csak néhány méter a szurdok.

A "B" lehetőség, hogy már a murvás út elején, átvágva az út szélét szegélyező csalánoson lefele veszik az irányt. Néhány éve még volt egy-két ösvény, mely a patakhoz vezetett, de az utolsó legutolsó túránkkor már a természet visszahódította... a murvás erdészeti út, melyre elvileg nem lehet behajtani, nem az egyetlen módja, hogy leparkoljon. Ebből a kanyarulatból az aszfaltozott útón tovább haladva, jön a "C" lehetőség. Az Olaszfalu- Bakonynána út torkolata előtt lesz egy út jobbra, mely pontosan a patak partjához, a Római-Fürdő Apartmannhoz, és  a XIX században épült, és csodálatosan felújitott Prém malom vendégházhoz vezet. Ez a legkényelmesebb pontja a indulásnak, ám ha  innen indul a "hódító" túra, javaslom, hogy a túrából ne hagyja ki a "hídon túli" ösvényt se...

A patak mindkét partján be lehet járni a szurdokvölgyet. Mi a jobb parton nem túráztunk hosszan. Járatlan, vadregényes, sziklás, köves, kidőlt fákkal tarkított útszakaszon volt egy pont ahol visszafordultunk, és a bal parton, a vendégháztól induló ösvényen (Országos Kéktúra útvonala), sétáltunk tovább a Római-fürdőig. Hallgatva a csörgedezőpatak muzsikáját, sok szépséget lehet felfedezni. A sétaút mentén olyan gyökérlabirintus mellett vezet el az út, melyet én még sehol sem láttam. Érdekes érzés beállni a „soktörzsű” fa törzsei közé, valamint ahol alkalom adódik, lesétálni a patakhoz. Az útba eső pihenőtől, ahol lehet bográcsozni, szalonnát sütni, már nincs messze a Római-fürdő. Ez az a pihenőhely melyet az "A" lehetőségnél említettem.

A patak egészen eddig ráérősen csordogál a helyenként több méter magas sziklafalak között, ám a fürdőhöz érvén összeszűkülve, sietősen halad tova, az apróbb, s nagyobb zúgókkal, vízesésekkel tarkított medrében. A szurdokvölgy lenyűgöző sziklái, a látvány, a mélység és magasság, a különleges klíma, s mindehhez a természet csodás hangversennyel kedveskedik minden őt csodáló vándornak, bízva abban, hogy védik, s óvják a szépségeit, az értékeit, a csendjét...

 

A Bakonynak ezen gyöngyszeme minden évszakban más és más arcát mutatja. Ha tehetik látogassanak el ide.

 A kutyusoknak is fantasztikus élmény... illatok, barangolás...

 

Értékelés ****

Erdő, patak, szurdok, hangok, tisztás, lehetőség sütögetésre...

 

Kellemes sétát kívánok!

 
(fényképek: saját készítésűek)
 

<<--vissza a lap tetejére

 

Fontos!

Erdei kirándulásnál javaslom a kullancsok elleni védekezést. Riasztó, sapka, zárt öltözék. A kirándulás folyamán kérem éppolyan nagy gonddal óvja a természet értékeit, mint a saját és társai testi épségét! Javaslom a túracipő viselését.