Budapest ----> Várpalota ~ 88 km

                Tés ~ 104 km

 

Tés - Gaja-patak

Várpalota : Az első látnivaló, melyre fel szeretném hívni a figyelmet Várpalotán látható. A gyakorlatilag kocka alakú Thury-vár a város közepén található. Egyszerűen meg lehet találni. A környéken jó parkolási lehetőségek vannak, de autóbusszal is könnyen magközelíthető.  Magyarország egyik legrégebbről fennmaradt középkori erődítményébe hétfő kivételével minden nap el lehet látogatni. A bejáratnál a makettek, a várban pedig egy animációs kisfilm segítségével pillanthatnak bele a vár törétnetébe.

A fantasztikusan felújított vár, számtalan kiállítással, s programmal kedveskedik a látogatóknak. A kiállítások sorából én a katonai ruházat kiállítást, valamint a helytörténeti kiállítást emelem ki, de ezen kívül is van mit látni. Ha megéhezett, kis túlzással ki sem kell mozdulni a várból... :) A vár helyett kapott egy konferencia, és házasságkötő terem is.

A vár honlapjára IDE KATTINTVA jut el...

 

 

Tés : Mielőtt a Gaja-patak vadregényes környékről írnék, fel szeretném hívni a figyelmet Tés község szélmalmairaA településen áthaladva, táblával lesz jelezve, hol is találnak szélmalmot.

 

Gaja-patak völgye, séta a Római-fürdőig. Tés községen átautózva (Bakonynána felé), egy, szerintem nagyon szép útszakasz ízelítőt nyújt a Kelet-Bakony szépségeiből. Pár km. megtétele után az út egy viszonylag éles balkanyart vesz. Itt jobbra fordulva egy széles, murvás erdészeti út veszi kezdetét, melynek az elején célszerű leparkolni az autót. Az útról több ösvény vezetlefele, melyek a Gaja patakhoz vezetnek. A vendégháznál lehetőség van egy kis pihenésre, evésre-ivásra. Padok, tűzrakóhely, stb.

A patak mindkét partján be lehet járni a szurdokvölgyet. Mi a jobb parton nem túráztunk hosszan. Járatlan, vadregényes, sziklás, köves, kidőlt fákkal tarkított útszakaszon volt egy pont ahol visszafordultunk, és a bal parton, a vendégháztól induló ösvényen, majd kiépített úton sétáltunk tovább a Római-fürdőig. A szurdokvölgyre jó letekinteni. Hallgatva a csörgedezőpatak muzsikáját, sok szépséget lehet felfedezni. A sétaút mentén olyan gyökérlabirintus mellett vezet el az út, melyet én még sehol sem láttam. Érdekes érzés beállni a „soktörzsű” fa törzsei közé, valamint ahol alkalom adódik, lesétálni a patakhoz. Az útba eső pihenőtől, ahol lehet bográcsozni, szalonnát sütni, már nincs messze a Római-fürdő.

A patak egészen eddig ráérősen csordogál a helyenként több méter magas sziklafalak között, ám a fürdőhöz érvén összeszűkülve, sietősen halad tova, az apróbb, s nagyobb zúgókkal, vízesésekkel tarkított medrében.

A Bakonynak ezen gyöngyszeme minden évszakban más és más arcát mutatja. Ha tehetik látogassanak el ide.

Minden korosztálynak ajánlom ezt a kirándulást, túrát. A túra egyetlen „küzdelmesebb” szakasza, a patak völgyébe, illetve az onnan való visszakapaszkodás a kocsihoz. A kutyusoknak is fantasztikus élmény... illatok, barangolás...

 

 

Értékelés ****

Erdő, patak, szurdok, hangok, tisztás, lehetőség sütögetésre...

 

Kellemes sétát kívánok!

 
(fényképek: saját készítésűek)
 

<<--vissza a lap tetejére

 

Fontos!

Erdei kirándulásnál javaslom a kullancsok elleni védekezést. Riasztó, sapka, zárt öltözék. A kirándulás folyamán kérem éppolyan nagy gonddal óvja a természet értékeit, mint a saját és társai testi épségét! Javaslom a túracipő viselését.