Budapest ----> Úrkút~ 140 km

Úrkút

 

Elvileg véletlenül találtam rá erre a csodára, bár bevallom, nem hiszek a véletlenben. 

A 8-as út felöl érkezve Ajkára, autózzon át a városon. A lepusztult gyártelep mellett a felüljárón áthaladva (a vasút felett) csakhamar lesz egy elágazás Úrkút felé.

Úrkútra beérve figyelje a táblákat. A Béke utca --> Rákóczi utca főúton haladva a Rákóczi utca egy buszmegállóján lesz egy kis tábla, 

<-- Őskarszt 

Itt befordulva egészen a tájvédelmi körzet kapujáig el tud autózni, bár a parkolás nem megoldott. A kaput csak egy rigli tartja csukva. A terület szabadon látogatható. Az ismertető tábla szerint Európában nincs hasonló kőtáj. Nem nagy az őskarszt területe (2,2ha), de minden centiméter ad valami új csodát! ...de jöjjenek a képek, melyek természetesen saját készítésűek!

Értékelés ****

Azt szokták mondani, hogy időnként a kevesebb, több. Én nagyon élveztem az ittlétem minden percét. Kényelmes sétával fél óra... Látogatásomkor sok helyi kisgyermek sétált az apukájával, páran a padoknál beszélgettek, eszegettek. 

Ha fogékony a természet szépségei iránt, ha apró dolgoknak is tud örülni, ha képes belefeledkezni egy szikla szépségeibe, és főként, ha  a Balaton-felvidéken kalandozik, ne hagyja ki ezt a látnivalót!


<<--Vissza az oldal tetejére