Budapest ----> Vinye ~ 140 km
!!

Vinye

 

 

Ha azt mondom Vinye, nem biztos, hogy bármi is megjelenik Önben, ám ha azt is hozzáteszem, hogy Cuha-pata, nos akkor már megeshet sokaknak felcsillan a szeme!

Vinye a természetet szerető "bakancsos" túrázók egyik paradicsoma. Akár autóval, akár vonattal érkezik, az élmény felejthetetlen lesz! ...a vonattal való érkezés mellett szól az, hogy a Cuha-völgyi vonal hazánk legszebb vasútvonala! Számos alagút és viadukt, káprázatos panoráma, a dízel, esetleg a szerencsésebbeknek egy-egy nosztalgia gőzős füstje... Mhhhhh!

Autóval érkezőknek annyi információ, ha nincs navigáció, vagy "WAZE", akkor autózzon át Bakonyszentlászlón, majd haladjon végig, az időnként szűk aszfaltos erdei úton. A " T " kereszteződésben forduljon balra. Pár méter megtétele után már  Vinye vasútállomásnál lesz. Innen már csak önre van bízva, merre... :)

Bátran szánjon erre a kirándulásra egy egész napot! Ha csak a patak völgyét sétálják be, már az is csodálatos élménnyel fogja megajándékozni. A túra nem nehéz, egy kellemes erdei séta. Számtalan útvonalat lehet bejárni egy jó térkép segítségével. Abban az esetben, ha térkép nélkül érkezik, mint mi, akkor sem kell lemondani a paradicsomi környezet öleléséről. A Cuha-völgye tanösvényen való ismeretterjesztő túra kicsiknek, s nagyoknak egyaránt fantasztikus élmény. A madárcsicsergés, a Cuha-patak, s a növényvilág garancia arra, hogy kitisztul az elméje, és a tüdeje.

 

 

A patak, a szurdok, és a tanösvény mellett itt található a kellemesen hűvös vízű Kőpince-forrás, és a Betyár-barlang. Az útirány ki van táblázva, mi nem mentünk el ide, mert két hatalmas eső közötti, napfényben füdőző pár óra nem volt erre elegendő.

A "nedves" idő hatására a Cuha, rohanó, morajló, hordaléktól sárgás, sodródó faágaktól hemzsegő haragos víztömege leírhatatlan élmény volt. A vízállás olyan magas volt, hogy a gázlókon, mely erdészti út is lehet egyben, meg sem próbáltunk átkelni! A kocsiban alapfelszereltégként jelen lévő túracipő jó szolgálatot tett ismét. Javaslom, hogy utcai cipőben ne induljon el ide. Erdő, avar, patak, lazább talaj... egy utcai cipőnek ez nem kis kihívás!

...és akkor végül az erdei túráknál már megszokott intelmeim. Kérem vigyázzon erre a csodára, ha hulladék termelődik, azt inkább vigye haza! Vigyázzanak egymásra, hallgassák meg egymás intelmeit, hogy Pl arra azért nem érdemes menni, mert visszafelé arra nehéz lesz lejönni! Ha megcsípi valami, próbálja ki, rajzoljon egy  erős gyógyító jelet csípés mellé tollal ( elnyújtott fekvő " S " betűt ), és akkor még ott vannak a kullancsok is!

 

 

Értékelés *****

Számomra ez a túra csak erősítette a Bakony iránt érzett szerelmemet! Ha egyszer elllátogat ide, nagy valószínűséggel vissza fog még térni! Családoknak gyermekkel, kutyusoknak pórázon, és (félve írom le) normálisan közlekedő bringásoknak ajánlom ezt a túrát!

 

 

 

 

 

Flag Counter