Budapest ----> Zsámbék ~ 30 km

Zsámbék

A kirándulás első szakaszának megpróbáltatásai, a 10-es út ajándéka, de megnyugtatom a kedves olvasót, a táj és a látnivalók ezt bőven kompenzálják a nap folyamán.

Tök : A település védett pincesora mindenképpen figyelmet érdemel.
A pincékben kézműves borkészítés folyik hobbi szinten. Tökön található a Nyakas pincészet.

 

Zsámbék : Kiemelném a templom és kolostorromot, mely belőpődíj ellenében látogatható. A megközelítése viszonylag egyszerű,  ha

figyelmesen követi a táblákat. Mi kicsit rugalmasan közelítettük meg a romot, ami azt jelenti, hogy harmadik nekifutásra találtuk meg, ám csodálatos kis pincéket láttunk, szűk falusi utakat jártunk be.

Mivel a gyermekemmel jártam erre, nem jutott idő a többi nevezetességet végigjárni. A lámpamúzeum, az zárdakert, a kis tóval nagyságrendekkel kisebb jelentőségű egy fiú számára, mint a légvédelmi múzeum.

A volt katonai támaszponton található a légvédelmi múzeum. Megközelítése elég egyszerű. Zsámbékot a Bicske felé vezető úton kell elhagyni, majd a település határától nem messze a Szomor felé kell elkanyarodni. A múzeum ki van táblázva, de ha a Nyári színház táblákat követik, akkor is rátalálnak.

A támaszponton belül találnak parkolóhelyeket. A bejáratnál lévő épületben váltható meg  a belépőjegy. A séta során betekintést kapunk a földi telepítésű légvédelmi fegyverek világába. Lokátorok, ágyúk, rakéták, járművek széles tárháza tárul elénk. Kis szépséghibája a múzeumnak, hogy 98%-ban mindent a szemnek elv uralkodik. Jó lett volna belülről is megnézni a járműveket, még úgy is, hogy nem lehet beülni.

Ez a kis negatívum, azért nem von le olyan sokat a kirándulás értékéből, hogy ne javasoljam fiús szülőknek ezt a programot.

A múzeum átmenetileg zárva van! (2015-05)

Értékelés *****

Nem gondolom, hogy ez a program mindenki számára ugyanazt adja. Nem gondolom hogy minden korosztály számára ugyanolyan élményt jelentek ezek a látnivalók, de szerintem mindenképpen jó tudni róluk! 

 

<<--vissza a lap tetejére