Budapest ----> Sopron ~ 215 km

Ciklámen tanösvény


 

Mielőtt a tanösvényről szólnék egy kis kiegészítést írnék az autósoknak. Sopronba, Győr felöl a 85-ös úton megérkezve, jelezve van merre kell menni a Lővér szálló felé.

 

A Ciklámen tanösvény, a Lővér Szállónál indul (a szálló jobb oldalán). Jól kiépített úton a Deák-kút érintésével lehet elérni a Károly-magaslaton lévő kilátóhoz.A kis ciklámennel jelzett úton tovább haladva Érhetik el a Hét Bükkfát. Majd következik a 2700 éves Halsatt kori temető a halomsírokkal. Az ösvény bevezet Európa egyik legmagasabb sáncrendszerével körülvett kora vaskori földvárába. Itt áll a Várhely-kilátó.Sopronbánfalvára beérve véget ér a 8600 méter hosszú tanösvény. A kihelyezett 12 nagyméretű tájékoztató tábla mellett, a kisebbek is kisebbek is fontos információkat tartalmaznak. Segítségükkel átfogó képet kapnak a hegység talajképző kőzeteivel, fáival, erdei gombáival, növényeivel, s állataival, melyek a táj jellegzetességeit tükrözik.

A séta közben megéri megállni és elrévedezni, beleveszni a soksznűségbe, megfigyelni, hol milyen nüvények a jellemzőbbek, milyen fák népesítik be tájat...

A tanösvény minden évszakban járható, de ajánlott a túrabakancs és a megfelelő öltözet. Mi esős időben jártuk végig az ösvényt. Augusztus végének egyik ajándéka volt a rengeteg szeder, mely nagyon finom volt!

Visszaút a városba sokféle lehet. Sopronbánfalváról busszal vissza lehet menni a városba, de van más lehetőség is!

Mi a busz útvonalát követve indultunk vissza Sopronba, annak a kis térképnek a segítségével, melyet a Károly-kilátóban kaptunk. Ennek köszönhetően meg tudtuk nézni Sopronbálfalván a Karmelita kolostort is. Innen lehetőség van átvágni az erdőn (a térkép jelzéseit követve). Az út helyenként bizony tüdőszaggató emelkedőkkel tarkított, de nagyon szép. Erre a túrára javasolnám a térképet!

 

Értékelés ****

Minden erdő más, minden méter megajándékozza a vándort valami csodával, ám azt gondolom az erdő is kér ezért cserébe valamit. Tisztelje, védje, s óvja az erdőt barangolásai során!

 

Útvonal

Autóval:

Budapest - Győr - Sopron --> Lővér szálloda felé

 

Tájékoztató jelleggel:

Vonat:

Budapest, Keleti pályaudvar - Sopron. 

Átszállás--> 

Busz ( 1-es vagy 2-es) Sopron GYSEV pályaudvar - Hotel Lővér

 

booked.net

Flag Counter