Budapest ----> Tata ~ 70 km

Tata

Tatát meglátni és megszeretni számomra egy pillanat műve volt. A megérzéseimre hallgatva parkoltam le az autómat a főút mentén (a körforgalom után) és elindultam. Csakhamar előttem volt az Öreg-tó, és a vár, s egy gyönyörű sétány.

A magában is lenyűgöző látvány. Néhány vitorlás, sétahajó, hattyú, sirályok... Tatát nem véletlenül nevezik a "Vizek városának. Amerre nézek vagy egy patak, vagy egy tavacska". 

A parti sétány nagyon szépen gondozott. A szerelmesek lakatfala nagyon kedves ötlet a várostól! A séta csakhamar a várudvaron folytatódik. A Zsigmond kori vár méltán Tata egyik büszkesége és jelképe. hangulata engem a olyan szeinten kebelezett be. A várban lévő kiállítások anyaga széles időszakot ölel át. Van kőtár, megtekinthetőek az ásatások során felszínre került tárgyak, de láthatunk Céhládákat és még nagyos sok érdekességet!
Érdemes egy kávét elfogyasztani a vár emeletén található kávézó teraszán, ahonnan belátni az egész tavat, s a környékét. Pazar panorámában gyönyörködhet innen!

 

Az Esterházy-kastély a tó partján áll. Az állapota... nos igen, van rá mit költeni, és én egy kicsit tartok is attól, hogy az az összeg, mely egy nagy táblán hirdeti az elnyert támogatás összegét, kevés lesz a felújításához, mely örömmel jelentem, elkezdődött 2017-ben! Szerencsésnek érzem magam, hiszen én még körbejártam, anno, a minden pompájától megfosztott kastélyt, ám azért láttam sok apró kis gyönygszemet, megragadt a szemem részleteken, s hosszasan beszélgethettem a pénztáros nénivel, aki egy valóságos kis lexikon volt! Mindent tudott az épületről, a történetéről, és arról, hogy még mennyi minden eredeti a kastélyon! Hála annak, hogy kórház lett belőle a haború után, s így a pénz szűkéhez igazodva, csak a legszükségesebb "átalakításokat" végezték el. 

- Ezért maradt meg minden, ami nem volt nozdítható - idézem a hölgyet. ...olyannyira igaz ez, hogy például a spalettákban a zárak még eredeti darabok!

A kastélyban kapott helyet a Karádi Katalin emlékszobára külön felhívta a figyelmemet a hölgy, melyben művésznő személyes tárgyai, fényképek, s ruhák, bútorok kaptak helyet. 

"Eszterházy Miklós gróf 1762-ben vette át nagybátyja után a tatai és gesztesi birtok irányítását. Birtokainak tatai központjában ekkor egy nagyszabású kastályépítés előkészítésébe fogott. Megbízta Fellner Jakabot, hogy készítse el egy pompázatos tatai vizikastély terveit. A gróf kari halála miatt a tervek nem valósultak meg. 1760-ban egy szerényebb rezidencia építéséhez kezdtek hozzá, mely csak 1806-ra készült el.

A kastély történetének nagy pillanata I. Ferenc császár és magyar király  tatai tartózkodása a napóleoni háborúk idején. A király a kastély északi toronyszobájában írta alá 1809-ben a schönbrunni békét. Az 1897-es hadgyakorlat ("császármanőver") idején, Ferenc Józsefet és II. Vilmos német császárt látta e helyen vendégül Esterházy Miklós. Az utolsó  magyar királyt, IV. Károlyt itt vették őrizetbe Zita királynával együtt 1921-ben, majd a királyi párt innen vitték először Tihanyba, utána pedig a Madeira-szigeti számüzetésbe.

A II. világháború befejezése után kórházi célokra alakították át a kastélyt."

Szerintem nem létezik olyan évszak, melyben ne lehetne Tatán egyet sétálni! Ha ősszel érkezik, ne lepődjön meg azon, "alig" talál vízet az Öreg-tóban. A télre való felkészülés a víz leengedése, ugyanis nem lehet előre tudni "mekkora" tél lesz, a gát védelme  miatt történik mindez.

 

- Ez csak egy csipetnyi élmény volt Tatából, a teljesség igénye nélkül. Véleményem szerint több kirándulást magában rejt a város teljes bejárása, megismerése! A Cseke tó körül is fantasztiksu sétákat lehet tenni, andalgósan, ráérősen...

Értékelés *****

Elfogult vagyok, hiszen engem Tata megfogott, bekebelezett, elvarázsolt... 

Frissítve 2015-03-01

 

Flag Counter

Flag Counter