Budapest ----> Várgesztes ~ 70 km

Várgesztesdsc01510-2.jpg

A településre megérkezvén, azt gondolom el sem lehet téveszteni a vár felé vezető utat. Mindig a főútvonalat kell követni.

A vár előtt egy erdei parkolóban hagytam az autómat, és onnan kaptattam fel a várhoz. Ugyan a parkolónál kint van egy behajtani tilos tábla, de ezt nem mindenki tartja tiszteletben. Talán alatta látható (kivétel célforgalom) kiegészítő tábla miatt.

A vár a parkolótól kb 200 m sétával érhető el. Szerertném felhívni a figyelmet az út mentén található információs táblákra, melyek bemutatják a Vértes állat és növényvilágát, valamint adnak egy kis betekintést az erdők titkaiba.

A várig tartó séta alatt több, jól kijárt sétautakat láttam. Az erdőből kiszűrődő hangok kavalkádja tökéletes kikapcsolódást nyújt az erre fogékonyaknak. A parkolótól néhány méterre egy hatalmas rét található. Ottjártamkor a bográcsban rotyogó ételek illatának fenséges elegye, keveredve a füst enyhén kesernyés szagával, olyan tökéletes egységbe olvadt, hogy bizony a gyomornedveim dsc01515-2.jpgfélreérthetetlenül adták tudtomra mire is vágynak.

A várban található egy étterem, kilátó és turistaszálló.  A külső várfalak gyakorlatilag nem láthatóak, csak sejtése lehet a látogatónak hol is lehettek. Én csak egy kis falmaradvány láttam, miközben körbesétáltam a várat. Belépve a falak közé, egy (nekem legalábbis) viszonylag kicsi belső udvarra érkezetem. Innen nyílik az étterem, itt található a feljárat a kilátóba, valamint a turistaszállóba.

- Ez nem egy klasszikus vár, falakkal, barangolási lehetőséggel. Gyakorlatilag ez egy téglalap alapú épület (kicsit leegyszerűsítve). Fontosnak tartom leírni, hogy elvárások nélkül látogasson el ide.  Fedezze fel azokat az értékeket, melyek csak itt találhatóak.

A faluban nagyon megfogott a templom környéke a csordogáló vizecskével, mert ez még érnek is kevés.

A falu határában találtó egy gyönyörű kis horgásztó.

- Érdekesség, én még ilyennel nem találkoztam (ami nem zárja ki, hogy ilyen nincs többVigyor). A falu egy utcácskáján végighaladva az utolsó ház utána földúttá vált a műút, ám a földút mellett ki volt rakva a Várgesztes vége tábla.

dsc01516-2.jpgA környéken található Majk a Remeteséggel (bányászati kiállítás a közelben), valamint Gánt, a Bányamúzeummal. A honlapon talál ezekről a célpontokról információkat.

Ezt a kirándulást gyakorlatilag minden, a természetet szerető kedves olvasónak ajánlom. A várba a kutyusok nagyon nem mehetnek (szerintem) be, bár ilyen értelmű táblát nem láttam.

A várba a belépés ingyenes. A kilátóba (2011-ben) felnőtteknek 250 Ft. gyermekeknek 150 Ft a belépő.

Kellemes kirándulást kívánok!

 

Értékelés *****

Várnézőbe indultam, megérkeztem egy olyan várhoz, melyben turistaszálló üzemel. Csak a vár miatt NE induljon el ide! 

 


<<--Vissza az oldal tetejére