Budapest ----> Poroszló ~ 140 km

 

Poroszló - Ökocentrum

Nagyon nehéz belekezdeni az írásba, ugyanis nem tudom hol is kezdjem. ...első látogatásomkor gyönyörű, napsütéses, meleg idő volt, pár nappal a nyitás után. Még itt-ott munkálatok folytak. Második látogatásomkor az őszi napsütéshez komor, hideg szeles idő párosult, ám a főépület is adott annyi élményt, hogy hiányérzet nélkül indultam haza!

A központ főépülete mára, azt gondolom a Tisza-tó szimbolikus épületei közé került, a magas tornyával. Belépve az épületbe elkezdődhet a poroszlói csoda felfedezése. A földszint számomra két legkedvesebb része a 3D-s mozi, és a környék hüllőivel, kétéltűivel megismertető "kiállítás". Az alagsorba lesétálva megismerkedhetnek az édesvizi halakkal, egy óriási akváriumban! A keszegtől a vizáig számos halfaj él ebben a mesterségesen megalkotott 735 000 literes akváriumban, melynek egy része alagútként van kialakítvba. 

Az alagsorból javaslom menjenek fel lifttel a kilátó legfelső szintjére. A hideg szeles idő ellenére elbűvölt az őszi táj, a megsárgult  nádrengeteggel, a vizimadarakkal...

A centrum igyekszik bemutatni a környék jelenét, s múltját. Sok hasznos információ olvasható, s régi kép látható (például a korabeli halászati módszerekről).

A főépületbeli kalandozásokat a parkban folytathatják. Állatbemutatók, sétaút, játszóterek, tájház, tematikus programok, állatsimogató, nyáron túra a Tisza-tavon... 

...és ha megéhezett, a főépület büféjében biztos talál valami harapnivalót, de az ajándékról sem kell lemondania. A főépület földszintjén ajándékbolt is található! 

A folytatás gyanánt néhány kép a centrumról:

Hüllők, kétéltűek:

Az akvárium:

A kilátóból:

 

 

Értékelés: *****

Kitűnő családi program! Nyáron hosszasan el lehet itt tölteni az időt. Csak ajánlani tudom ezt a programot mindenkinek!