Budapest ----> Pácin ~ 270 km

Pácin - Mágocsy-kastély

A Bodrogköz egy olyan csodás gyöngyszemére szeretném felhívni a figyelmet, mely azt gondolom, páratlan az országban.

Honfoglalás kori Látogató Központ található Karos településen. Karos Pácin előtt van, tehát jövet-menet útba ejthető. Sajnos, mivel későn érkeztem, már nem tudtam a központba bemenni, így csak megemlítem a létezését, s megosztanám szívesen a webcímét, de nincs. Jelenleg (2017-január) Különböző felületek viszik a hírét, így a jó öreg Google "tábornokot" javaslom, ha érdeklődik utána.

Pácinba érkezve kiépített parkoló várja az autósokat. A kastély pár perces sétával megközelyíthető. El sem lehet tévedni, hiszen a főút mellett található.

A védőfallal körülvett kastélyba való belépés pillanatában még csak nem is sejthető mi vár ránk. Az előtérben megvásárolt belépő birtokában elindulhatunk a felfedező túrára ...egyénileg.   Nem tudom ez nagyobb csoportokkal is így van-e, vagy szervezett a túra, erre nem kérdeztem rá.

A földszint. A kiállítótérbe való belépéskor egy lovasszán fogad. A földszinten kis előadó, és többen között egy egyszerűen kezelhető, interaktívnak mondott számítógépes rendszer üzemel. A rendszer bemutatja a kastély történetét, látnivalóit, lehet zenét hallgatni, de áttekintést ad  a környék látnivalóiról is.

Az emelet számomra maga a menyország. Azt gondolom, ilyennek kell lennni a mai kastélynak, így kell ötvözni a múltat a jelennel!

Én elolvadtam, amikor néhány mennyezeten a csillárba gyertyacsonkokat láttam, elhittem mindent kételkedés nélkül, nem tettem fel egy sajnos időnként vissza-vissza térő kérdést, mely úgy hangzik: Ezt most miért kellett ide tenni, így megcsinálni!?!

Nem mondhatok mást, hiszen itt minden szó, szófordulat hiábavaló! Beszédesebbek lehetnek a képek!

 

 

Értékelés *****

Nagyon rendben van ez a kastély. Igen ha akarom meglátom, hogy itt-ott omlik a vakolat, a védőfalra és a tornyokba nem lehet felmenni, mert el van néhány deszka korhadva ...de ez kit érdekel! Sokkal fontosabb az ami a kastélyban fogadott. A vendégszeretet, a kiállítás, a múlt, s a jelen, az érzhető szándék, mely arra inspirál, hogy: Gyere vissza máskor is vándor, és vidd a hírünket amerre csak jársz! Én most itt, a lehetőségeimnez igazodva ezt megteszem!

 

 


<<--vissza a lap tetejére