Budapest – Bélapátfalva ~ 160 km

A Bél-kő, és a Lak-völgy kincsei

 

Egy paradicsomba hívom Önt! Meglehet, hogy ismét túlzásba estem, ám Bélapátfalva egy ékes példája annak, hogy miként lehet úgy eltölteni egy napot, hogy perceknek tűnik!

A Bükk két újabb kincsét tárom Ön elé. Bél-kő a kőfejtővel, és az apátsággal, valamint a Lak-völgyi horgásztó "csavarata el a fejem"! Elsőként a ciszterci apátsággal kezdem.


Bélapátfalvára megérkezvén (Eger felől), a vasúti átjáró előtt forduljon jobbra, és csak egyenesen tovább... tovább, már ha meg tudja állni, hogy nem áll meg az út szélén, és nem csodálja meg a szeme elé táruló panorámát! Lenyűgöző, gigantikus, „ember formálta” sziklák... Tehát csak egyenesen …így fel tud menni a szerpentines úton a kőbánya bejáratát érintve az apátságig, ahol fizetős (2016 – 300Ft.) parkoló várja a vándort. Innen nem csak az apátság érhető el könnyen, hanem a környék is bebarangolható. Található itt egy tanösvény a Bél-kő környékére, forrás, kápolna...

Az apátságba egy „jelképes” belépődíj ellenében lehet belépni. A belépődíjban foglalt szolgáltatásokról az apátság honlapján tájékozódhat!

Nincs fényesség, nincs pompa, nincs... de az ablakokon besettenkedő napsugarak fényességében fürdő apátság minden kis részletében található valami, amin megpihen a tekintet. Kilépvén az ódon falak közül, a környéket is „magunkba szívhatjuk”. A fák ölelésében megbújó apátság mellett, csörgedező vízfolyás hívja fel magára a figyelmet. A távolban ott magaslanak a kőfejtő kopár sziklái, ám a zöld ezernyi árnyalatában pompázó táj, ezekből a szürkés, helyenként vöröses sziklákból alig enged láttatni valamit. Mintha takarná, óvná ezt a sebet, melyet az ember ejtett a hegyen... 

Visszafelé javaslom, hogy ismét a szerpentines úton induljon vissza. A második hidacska után forduljon jobbra, s hamarosan egy újabb csodával fog gazdagodni. A vendéglő neve hívogató, de a Szomjas Csuka névre keresztelt 

„műintézménynél” van itt izgalmasabb program is! A Lak-völgyi horgásztó és a völgye, azt gondolom, hogy egy páratlan kincse hazánknak!

A tavacska rendezett partjára leheveredve, egy pillanat alatt bele lehet veszni a csendbe, a vízipókok, szitakötők sürgölődésébe, az itt-ott megrezdülő víztükörbe. ...repül az idő a napfürdőzés közben, ám a fürdőzés szerelémesinek itt csak a nap nyújt segítő "jobbot", ugyanis a tavacskában nem lehet fürdőzni!  

A tavacska mögött egy hatalmas rét terül el, számtalan tűzrakó hellyel, paddal, sétára, túrára csábító tájjal, és ha fellángolt a szerelem a táj iránt, vendégházat is talál, ahol álomra hajthatja a fejét!

 

További képeket IDE kattintva--->> talál!

 

Értékelés *****

Le lehet élni egy életet anélkül, hogy ide ellátogatott volna ...de akkor ismét valami nagyon szép dolgot hagyott ki az életéből! Én elvarázsolódtam!