A Duna mentén

Európa második leghosszabb folyója  a Duna. A Fekete-erdőben ered, a Brigach és a Breg patakocska találkozásánál Donaueschingennél. Innen indulva 2850 kilométeren kersztül kanyarogva, tíz országot érintve érkezik meg a Fekete-tengerhez. Magyarországi főági szakasza 417 kilométer. Partjai mentén jelentős települések, fővárosok, ipari és mazőgazdasági központok alakultak ki.

Természeti szépsége sok turistát vonz. A Dunakanyar, a folyó Esztergomtól Budapestig terjedő szakasza. A folyó folyási iránya itt nyugat-keletiről észak-délire változik. Ezen szakasz legismertebb, s turisztikailag legismertebb települései Esztergom, Visegrád, és Szentendre. Jómagam kis kiegészítéssel élnék, hiszen mint arról már korábban írtam Vác és Zebegényi is nagyon közel áll szívemhez.

A következőkben szeretnék néhány Budapesthez viszonylag közeli célpontot bemutatni.

Egy nagyon kedves ismerősöm egyszer elment egy barátjával kirándulni. Megálltak valahol. Az ismerősöm percekig csak ámélkodott, milyen szép a környezet, mennyi apró látnivaló, felfedezésre váró fa, bokor, kavics.... van a látómezejében. A barátja csak annyit mondott, hogy itt nincs is semmi érdekes.

 

...nos meglehet, ebben a "fejezetben" nincs is semmi érdekes, vagy mégis?