Budapest ---->  Ócsa  ~ 35 km

Ócsa - Skanzen (Tájház)

 

Ócsán, a több, mint 60 műemléki védettséget élvező ófalu központi részén, a gyönyörű református templom mellett található egy aprócska kis skanzen...

Az ablakban két cserép muskátli fogad, majd egy hang érkezik valahonnan: Jövök! ...és elkezdődik valami, melyhez hasonlót Pécelen, Eszterházán, és a Fáy-kastélyban éltem át!

A hölgy oly nagy szeretettel mesél, s kalauzol körbe a kis skanzenben, melyre nehéz szavakat találni! Érzem, hogy szívében, s a lelkében is itt van, ezt egy hivatásnak éli meg, s ennek jelen esetben én nagyon örültem!

Első állomás az "iroda", ahol megvásárolom a belépőt, de már itt is van látnivaló, vannak történetek, bele lehet veszni, a talán nem is olyan régmúlt tárgyi emlékeibe, melyeket még talán az Ön nagymamája is használt. 

Az istállóban tárolt eszközök  között látható disznóvágásnál használatos pörkölő, kolbász és hurkatöltő, szövőszék, de a paraszti gazdálkodáshoz köthető tárgyakból is sorakozik itt jónéhány. 

A szépen gondozott, megfiatalodott házakban látható egy kiállítás, melynek a főszereplői a környék népviseleteibe öltöztetett babák. A gyermekek letelepedhetnek a búbos kemence mellé, magunkba szívhatjuk a régi korok aromáját, s eközben nem tudunk mást csinálni, csak figyelni, s befogadni.... A hölgy akkora szeretettel mesél a faluról, a múltról, a kis porták kialakulásának "titkáról", hogy az idő, mint egység elveszik. 

Lehetséges, hogy az én tudásom egyik rése volt ezidáig az, hogy nem hallottam azt a szót, hogy turján, ám a látogatásom során ez a szó tartalommal is feltöltődött! A házak bejárásával még nem ért végére a túra, hiszen a hölgy átvisz egy, a tájháztól néhány méterre lévő másik portára, ahol egy újabb kiállításba csöppenek bele. Már a kapuban megtudom, hogy miért ágas a ház, hol voltak, és miért voltak felsőkertek... 

Az épületben lévő magángyűjtemények is csodálatosak! A környék lakosainak gyűjteménye ez. Láthatóak ásványok, gyönyörűségesen, különféle technikákkal megfestett tojások, és visszakalandozhatunk a régmúlt iskolájába is!

 

 

(Ha esetleg régi tornaruha, vagy bármilyen olyan iskolai szere van, mely még ott lapul valahol a polcok, vagy a padlás mélyén, mielőtt kidobja hívja fel a skanzent, vagy ha Ócsán jár kérdezzen rá, hogy kérik-e! Köszönöm!)

További látnivalók a környéken:

  • A tájház szomszédságában lévő, a XIII. századi román stílusban épült templom alalpjain megépült református templom, mely önmagában is csodálatos! (belőpődíj van!)
  • A hajdani Ős-Duna partján lévő magaslaton épült, a felszínből csak a nádfedelével kiemelkedő pincesor. A régi dabasi úton (Tesco előtti/után Y elágazás) kell haladni, s a FÉG után a vasúti átjáró előtt egy földúton lehet megközelíteni. Az úton kint van egy tábla "Pincesor".

Javaslom, hogy vásárloja meg az Ócsai Tájvédelmi Körzetről szóló kiadványt, mert ebben sok érdekes információt talál a környékről, kerékpárral bejárható túrákról, tanösvényekről...

 

Értékelés *****

Azt szokták mondani, hogy a csodák a közelünkben vannak, csak észre kell őket vennünk! Ez a program egy igazolása ennek a gondolatnak!

 

A Tájház 2018-as programjai :

 

Április 01. Húsvéti készülődés- Kalács az ünnepi asztalon

Április  29. Tájházak napja - Síppal, dobbal, nádihegedűvel

Május12. Fűben-fában - gyógynövényismereti túra

Május19. Lepkék, orchideák - Túra a lápréten

Május 26. Fűben-fában - gyógynövényismereti túra

Június  23. Szent Iván napja - Kézművesség és meseelőadás / Szent Iván éj - Éjszakai túra

Augusztus 11. Nyáresti vendég - Borkóstoló és vacsora

Augusztus 18. Fűben-fában - gyógynövényismereti túra

Augusztus 25. Nyár végi virágok - Lápréti túra

Szeptember 01. Fűben-fában - gyógynövényismereti túra

Szeptember 15. KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI - Élet az Öregfaluban

Szeptember 30. Meseösvény - Csalái kaland a Népzene Napján

Szeptember 14. ÓCSAI GAZDANAP - Családi nap

November 10. LÁMPÁS NAP - Márton napi fényeskedés

December 08. ANGYAL NAP - Karácsonyi készülődés

 

Frissítve: 2018-02-18

Flag Counter