Budapest ---->  Ócsa  ~ 35 km

 

Ócsa - Skanzen

(Tájház)

 

Ócsán, a több, mint 60 műemléki védettséget élvező ófalu központi részén, a gyönyörű református templom mellett található egy aprócska kis skanzen...

Az ablakban két cserép muskátli fogad, majd egy hang érkezik valahonnan: Jövök! ...és elkezdődik valami, melyhez hasonlót Pécelen, Eszterházán, és a Fáy-kastélyban éltem át!

A hölgy oly nagy szeretettel mesél, s kalauzol körbe a kis skanzenben, melyre nehéz szavakat találni! Érzem, hogy szívében, s a lelkében is itt van, ezt egy hivatásnak éli meg, s ennek jelen esetben én nagyon örültem!

 

Első állomás az "iroda", ahol megvásárolom a belépőt, de már itt is van látnivaló, vannak történetek, bele lehet veszni, a talán nem is olyan régmúlt tárgyi emlékeibe, melyeket még talán az Ön nagymamája is használt. 

Az istállóban tárolt eszközök  között látható disznóvágásnál használatos pörkölő, kolbász és hurkatöltő, szövőszék, de a paraszti gazdálkodáshoz köthető tárgyakból is sorakozik itt jónyéhány. 

A szépen gondozott, megfiatalodott házakban látható egy kiállítás, melynek a főszereplői a környék népviseleteibe öltöztetett babák. A gyermekek letelepedhetnek a búbos kemence mellé, magunkba szívhatjuk a régi korok aromáját, s eközben nem tudunk mást csinálni, csak figyelni, s befogadni.... A hölgy akkora szeretettel mesél a faluról, a múltról, a kis porták kialakulásának "titkáról", hogy az idő, mint egység elveszik. 

Lehetséges, hogy az én tudásom egyik rése volt ezidáig az, hogy nem hallottam azt a szót, hogy turján, ám a látogatásom során ez a szó tartalommal is feltöltődött! A házak bejárásával még nem ért végére a túra, hiszen a hölgy átvisz egy, a tájháztól néhány méterre lévő másik portára, ahol egy újabb kiállításba csöppenek bele. Már a kapuban megtudom, hogy miért ágas a ház, hol voltak, és miért voltak felsőkertek... 

Az épületben lévő magángyűjtemények is csodálatosak! A környék lakosainak gyűjteménye ez. Láthatóak ásványok, gyönyörűségesen, különféle technikákkal megfestett tojások, és visszakalandozhatunk a régmúlt iskolájába is!

 

(Ha esetleg régi tornaruha, vagy bármilyen olyan iskolai szere van, mely még ott lapul valahol a polcok, vagy a padlás mélyén, mielőtt kidobja hívja fel a skanzent, vagy ha Ócsán jár kérdezzen rá, hogy kérik-e! Köszönöm!)

További látnivalók a környéken:

  • A tájház szomszédságában lévő, a XIII. századi román stílusban épült templom alalpjain megépült református templom, mely önmagában is csodálatos! (belőpődíj van!)
  • A hajdani Ős-Duna partján lévő magaslaton épült, a felszínből csak a nádfedelével kiemelkedő pincesor. A régi dabasi úton (Tesco előtti/után Y elágazás) kell haladni, s a FÉG után a vasúti átjáró előtt egy földúton lehet megközelíteni. Az úton kint van egy tábla "Pincesor".

Javaslom, hogy vásárloja meg az Ócsai Tájvédelmi Körzetről szóló kiadványt, mert ebben sok érdekes információt talál a környékről, kerékpárral bejárható túrákról, tanösvényekről...

 

Értékelés *****

Azt szokták mondani, hogy a csodák a közelünkben vannak, csak észre kell őket vennünk! Ez a program egy igazolása ennek a gondolatnak!

 

Frissítve: 2017-02-18

 

 


A Tájház programjai:

2017

 

 

Május 27. szombat, 

10:00 -14:00 -ig.

A LÁPRÉTEK VIRÁGAI.

Június 24. szombat, 

14:00-19:00 -ig.

SZENT ISTVÁN-NAPI MESTERSÉGBEMUTATÓ

20:00 - 22:00-IG

SZENT IVÁN ÉJJELI HANGULAT

Augusztus 20. vasárnap, 

10:00-tól.

KALÁKA VASÁRNAP - Újkenyér ünnep

Augusztus 26. szombat, 

9:00-13:00 -ig.

NYÁR VÉGI VIRÁGOK A RÉTEN

Szeptember 9. szombat,

9:30 - 13:30 -ig.

Fűben-fában. Gyógynövény-ismereti túra.

Szeptember 16. szombat, 

10:00 - 16:00 -ig.

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJA

Október 7. szombat,

10:00 és 13:00 -kor.

EURÓPAI MADÁRMEGFIGYELŐ NAPOK - Madár-les

Október 15. vasárnap,

10:00 - 16:00 -ig.

KALÁKA NAP - Gazdanap

December 16. szombat 

10:00 - 16:00 -ig.

ANGYALNAP

Információ, bejelentkezés:

Verbőczi Gyuláné, Erika

06-30-494-3368