Budapest ----> Fertőd ~ 185 km

Eszterháza - Fertőd

 

A fertődi kastély előtt, a főút mentén két szépen felújított épületben ajándékbolt és étterem várja a vendégeket.

Ezek az épületek, a fegyveres őrség épületei voltak, a kastély kapujával szemben helyezkednek el. Az árkádos barokk épületben anno 150 főnyi magas növésű ifjakból álló egyenruhás testőrség lakott. Az Esterházy családot, rangjánál fogva megillette a jog, hogy egyenruhás testőrséget tartson!

Belépve a kapun egy álomvilágba csöppenünk. Érdemes időt szánni a kert minden részletének bejárására! 

A kastély kizárólag csoportosan látogatható. A túra kb két órás, de kis túlzással élve ...perceknek tűnik! 

A túra során elhangzó információk sokasága, a látnivalók szavakkal megfogalmazhatatlan özöne, már az első métereken azt sugallja, hogy ide vissza kell jönni! Ezt csak megerősíti az is, hogy a kastély folyamatosan szépül, gazdagodik. A felújítás folyamatos, és ami a lényeg a cél az eredeti állapot bemutatása, mindenféle olyan korlát, vagy egyéb berendezési tárgy nélkül, mely kétes érzéseket generálna a látogatóban. A kastélyban sétálva, s hallgatva a vezető történeteit, oly sokféle lakosztályt, szobát, helyiséget járunk be, hogy elképzelhetetlennek tűnhet az a szó hogy egység. Megeshet, furcsán is hathat, hogy egy 126 szobával és gazdag rokokó díszítéssel megépített kastélyról azt mondom, hogy itt minden a helyén van, egységben, harmóniában, de nekem ez a benyomásom. Ha valami hiányozna ebből a képből, már hiányérzetem lenne! Ez egy valódi Tündérvilág!

 

...hosszasan tudnék írni még a kastélyról, a túráról, de nézze el nekem a Kedves Olvasó, nem teszem meg. Ez az a kastély, melyet látni kell!

Értékelés: *****

Az első pillanattól az utolsóig, melyet a kastélyban, s körülötte töltöttem fantasztikus volt! Minden úgy volt jó, ahogy volt. Tisztelet és elismerés mindenkinek Eszterházán!

 

Flag Counter

Útvonal:

Autó:

Budapest - Győr - Kapuvár - Fertőd

Tájékoztató jelleggel:

Busz:

 

Nem ajánlom, minimum 2 átszállás

Vonat:

 

Budapest - Győr 

Átszállás 

Győr- Csorna -

Ferőszéplak-Fertőd

booked.net