Budapest ----> Dunakeszi/Göd   ~ 20-25 km

Dunakeszi / Göd

Budapestről, ha nincs közlekedési káosz, akkor valóban csak néhány perc autóútra található Dunakeszi. A  2-es útról a Horányi rév felé lefordulva, egy nagyon szép kis partszakaszra érnek le. A rév mellett parkolót is talának.

Miért érdemes ide lejönni? Szerintem ez a partszakasz egy aprócska kincse a Dunának. A part szépen gondozott, sokan sétálgatnak itt évszaktól függetlenül. A sétálásban, nézegetésben megfáradt, megéhezett vándorokat nagy szeretettel, mosolygósan és ráadásul barátságos árakkal várják a vendéglátósok. A Part Café talán kicsit  magasabb árakkal dolgozik, de azt gondolom mindenki magtalálj a pénztárcájához illő helyet.

De ha egy jót szeretne biciklizni ...akár Vácig is eltekerhet, de ha a komppal átkel a szigetre, Szentendre sincs olyan távol!

Családosan, a parti kavicsokkal hatalmas kacsázó versenyeket lehet rendezni. Kettecskén, szerelmetesen sem utolsó itt sétálgatni vagy üldögélni egy padon, vagy a parton, beszélgetni, beleveszni egymás tekintetébe, megborzongani ...egy dunai szellőtől :) !

...ám ha  munka után, ki szeretné szellőztetni a fejét, vagy csak bele akar bambulni a tájba, esetleg rendezni szeretné a gondolatait, azt gondolom, itt jó eséllyel talál erre egy nyugalmas padot. 

Nem lenne teljes és korrekt, ha nem szólnék a hétvégékről. Egy-egy napsütéses hétvégi napon rengetegen sétálnak itt. Sokan kutyával együtt érkeznek, a vendéglők megtelnek élettel, fagyi, palacsinta, halászlé, csülök...  Valóban sokan sétálgatnak, beszélgetnek.

A révtől akár sétálva, vagy bringával is elindulhat Göd felé. Azt gondolom, hogy a  változatos part, a vízparti élővilág olyan egységbe olvadhat önnel, hogy az idő, mint mértékegység értelmét veszti! Ezidáig még nem jártam be gyalog az utat Gödig, de amint megvalósul ez a "túra", azonnal weblapra vetem a tapasztalataimat!

Ha kocsival indul tovább, javaslom, hogy beérve Gödre, amint lehet forduljon le a Duna felé, tehát balra.

Bringával egyszerűbb a barangolás, autóval nem az igazi, sétálva bizony hosszú... de ha nincs bringa...

Alsőgödön a családi házak közötti séta kinek-kinek érdeklődése szerinti, de ha a Duna közelébe ér... nos lesz itt kis játszórét és játszótér, strand, Feneketlen tó, vadregényes Kis-Duna, ringatózó csónak, magárcsicsergés, eldugott napozó helyek, nyugalom, gázló a Dunán, ahol a (vízállástól függően persze) át tud menni a szigetre napozni, olvasni. Kutyusoknak is egy elmény az úszás, de kérem azért ne feldje egy ilyen kalandnál, hogy a Duna az ÚR! A víznek van egy kis sodrása, annak ellenére, hogy nem mély. Fürdőcipő ajánlott az iszapos mederfenékben való "sétánál"! Alacsony vízállásnál a szigetre száraz lábbal is át lehet jutni több helyen. A szigeten hatalmas élet van! Sokan fürdőznek, napoznak, játszanak erre (is). Hely mindenkinek jut!

A strandnál (Béke út - Bischof házaspár utca vége) található Széchenyi csárda pontosan a nagy folyó partján áll. A vacsorát a naplemente varázsában lehet elfogyasztani, fáklyák fényében!

Felsőgödön a magas gáton lehet nagyot sétálni. A köves partszakasz, a csárda, sült hal, illatok, Ilka-patak...nem véletlen, hogy a Duna csárda felé is rengetegen bringáznak és sétálnak. Hétvégéken egy központi pihenőhely alakul itt ki. A csárda március középétől november közepéig tart nyitva. Rutinos helyiek szerint, többek között fantasztikus sült halakat lehet itt enni,  de kölcsönözhet csónakot, és bringát is! 

Gödön található a Dunakaland Kalandpark. Mi még nem voltunk, de IDE kattintva máris a weblapjukon találja magát. Amit írnak az jól hangzik! Gyermeknek, felnőttnek igazán jó program lehet, és fél óra alatt itt lehet lenni a fővárosból!

A kutyusoknak ez egy igazi paradicsom, lehet fürdeni, játszani, szimatolni, szocializálódni, ismerkedni ...s talán még szerelembe is esni .  :) 

Értékelés ****

 

Nehéz most bármit is írnom, mert annyira beleszerettem ebbe a környékbe, hogy nem tudok kritikus lenni, és éppen ezért adok négy csillagot.

 

Dunakeszi képekben

 

Göd