Budapest ----> Hatvan ~ 58 km

Hatvan - Grassalkovich-kastély

Nagy örömmel hallottam, hogy Hatvanban befejeződött a Grassalkovich-kastély felújítása. A 3-as út mellett található épület mellett már többször elmentünk, többször megfogalmazódott bennem a gondolat, miszerint: Milyen jó is lenne megnézni! A vágy mindeddig vágy maradt, hiszen az akkoriban még talán szürkés-kékes épület nem volt látogatható.

2014 márciusának a végén befejeződött a kastély felújítása, melyben helyet kapott a  Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum. 

A főépületben megvásároltuk a kombinált belépőjegyet, mely a kastély, valamint az interaktív kiállítás, pontosabban a kastély minden kiállítására jogsít fel minket. Figyelem, aki fotózni szeretne, fotójegyet kell váltania!

A sétát az alagsorban kezdtük, a halászati kiállítás megtekintésével. Ezt követően a földszint, illetve az emelet következett. A vadászati kiállítás kincsei, a trófeák, a preparátumok sokszínű elegyébe belefedkezve fel sem tűnik, hogy a késő barokk kastélyból viszonylag keveset látunk. Fel-feltűnik egy-egy tárgy, egy kandalló, egy váza, egy bútordarab...  és mennyire érdekes! Többször írtam már, hogy a megjelenő XX. - XXI. századi építészeti megoldások, anyagok mennyire zavaróak számomra egy kastélyban. Kicsit párhuzamot vonva a gyöngyösi Orcy-kastéllyal, itt is elveszik ennek a jelentősége, mert a kiállítási technika, új életre keltette a kastélyt. Nem zavaró, hogy bizonyos helyeken a tárlat kreatívan orvosol olyan építészeti pusztulásokat, melyeket vélhetően, csak nagy költségekekkel lehetett volna begyógyítani, visszaépíteni. 

Visszatérek egy picit a kiállítási technikára. A gyermekemnek is  nagy élmény volt a kiállítás részét alkotó állítok szőrénet (mégha csak egy kis minta is volt) megérinteni, és összehasonlítani. ..folytathatnám az ilyen élmények sorolását, de nem teszem.

A kiállítás megtekintése után a kert következik. Kellemes a itt sétálgatni, mintha a méregzöld fű simogatná a lelket...

A kertben található az élménytér, melyben vadászokká válhatunk. Magaslesek várják a vadászokat, nyomokat követhetünk, és "főhet a fejünk" hogy merre jutunk ki a természet labirintusából.

 

 

 

Értékelés *****

Azt gondolom, hogy ez egy tökéletes félnapos program. Miáltal Budapesten élek, hozzá kell tennem, hogy nagyon egyszerűen, és viszonylag hamar ide is lehet érni. A kiállítás nem zsúfolt, de mégis rengeteg  információt hordoz magában.