Budapest ----> Nagyvázsony ~ 140 km

 

Nagyvázsony

Tisztában vagyok vele, hogy Nagyvázsony sokkal ismertebb, mint azok a célpontok, melyekről az eddigiekben írtam. Ennek ellenére azt érzem, hogy helye van ebben a kis privát ajánlóban.

A Balaton-felvidék dombjai és a Kab-hegy között található a Vázsonyi-medence, melynek közepén fekszik Nagyvázsony. A legjelentősebb látnivalója a Kinizsi Vár... ám azért egy séta alatt sok más látnivalót is felfedezhet. Februári látogatásomkor, kicsit álmoskás képet kaptam a faluról, de ezt a februári tavasz váratlan beköszönte is okozhatta.

A várhoz könnyel eljuthat, ha figyeli a táblát. A parkolóból elvileg a nehezebb utat valásztottam, és megmásztam egy emelkedőt, majd onnan, egy kis útbaigazítással a Bercsényi utcán elindultam a vár felé. Az utca végén látható a kicsiny Néprajzi Múzeum, mely szabadtéri néprajzi kiállítóhely. Sajnos zárva volt. Szívesen benéztem volna az 1825-ben épült alápincézett hazíkóba! 

 

Innen már csak "pár lépés" a vár. Én, mint várjáró, várkereső várbarát jó érzéssel léptem be a kapun. A felnőttekre "kirótt" 800 Ft-os belépődíj.  (2014. február) szerintem teljesen reális. A várbeli nézelődés alatt megézheti a kőtárat, és a Farkasvermet, csigalépcsőn bebarangolhatja a lakótoronyot, és részese lehet különféle várbéli programoknak, melyek nagysága alkalmazkodik a vár méretéhez. A lakótorony, pontosabban a Kinizsi Vármúzeum tetejéről mesés kilátás nyílik a tájra, s a várra. 

A vár szomszédságában található a Postamúzeum, mely hajdan lóváltó állomás is volt istállóval. Sok szép tárgyi emlék látható a 1867-től a napjainkig. Telefonálhatunk egymásnak, s eközben megfigyelhetjük hogy kattognak a relék a hívásunkra a központban. A múzeum 2002-ben az év múzeuma volt!

A vártól, egy tábla szerint 600 méterre találhatóak a Pálos kolostor romjai. A mondai hagyomány szerint Kinizsi Pál egyik török rabjának váltságdíjából épült volna a kolostor. Az alapítók célja az volt, hogy ez legyen családi temetkezőhelyük. Az alapítók bőkezűségére mi sem jellemzőbb, mint az, hogy a hagyomány szerint 26 személy eltartására volt elégséges az alapítvány. Kinizsit valóban ide is temették (1494 végén). Sírját föltárták, sírköve a nagyvázsonyi vár kápolnájában látható. A kolostor templomát Szent Mihály tiszteletére szentelték föl. A kolostor romjainak állagmegóvására, kisebb kiegészítésekre 1960-ban került sor. Azóta (noha közben csaknem fél évszázad telt el) nem igen törődtek vele, bár védett műemlék.

A vár környékén találnak éttermet, panziót, turistaszállót, vendégházat, no és egy barokk kastélyt. A Zichy kastély a főút mellett található. 1997 óta magántulajdonban van, sajnos nem látogatható.

 

 

Értékelés *****

A varázslat, mely egy-egy szép helyen, bekebelez mindig más. Nincs értelme a összehasonlítani, jelen esetben várakat, mert mindenhol más dolog fog meg, és talán ezt szavakba sem lehet, vagy érdemes foglalni. Ami biztos, nyáron ide egészen biztos, hogy visszajövünk a gyermekkel! Én tiszta szívemből ajánlom ezt a programot mindekinek! ...

 

<<--Vissza az oldal tetejére