Budapest - Kesztölc ~ 41 km. 

                       - Klastrompuszta ~ 45 km.


"1956 októberének végén, miután értesültek a budapesti eseményekről, egy pilisi zsákfalu, Kesztölc lakói összeültek a kocsmában, és megalapították a kesztölci köztársaságot. A helyi notabilitásokból kormányt választottak, amely a kocsmában tartotta az üléseket. Néhány liter borért vettek maguknak egy tankot, kiállították a faluba vezető útra, beleültettek néhány katonaviselt férfit, így a köztársaságnak már hadserege is volt. Állítólag tervbe vették, hogy Magyarországból kiválva kérvényezik felvételüket az ENSZ-be, más változatok szerint Csehszlovákiához szerettek volna csatlakozni. Mivel a falu rejtve volt a hatóság figyelő szemei elől, november negyedike után sem történt változás. A karhatalmisták csak valamikor később, december környékén mentek le Kesztölcre, ahol brutális módon számoltak le a helyiekkel. Szétkergették a kocsmában ülésező kormányt, és igen súlyos büntetéseket osztottak ki azoknak, akik részt vettek a falusi forradalomban..."

Így szól a kesztölci köztársaság legendája, melyet Barsi Szabó Gergely a kilencvenes évek elején hallott édesapjától. Szerinte akár "Pepin bácsi is mesélhette volna Hrabal valamelyik regényében". Persze egy szó sem igaz a történetből. Viszont legalább ennyire szórakoztató a valóság... (forrás:Index.hu)

Őszitén bevallom, hogy Kesztölc számomra az egykori tapétagyárról volt ismerős, s egészen napjainkig nem is nagyon tudtam róla többet. Amikor valamiért a 117-es úton jöttem-mentem, sokszor éreztem hívást, hogy bemenjek a településre, de ez mindig elmarad. Néhány hete, hívta fel egy ismerősöm a figyelmemet a kesztölci pincesorra. Mivel Piliscséven már jártam a pincesoron, nagyon nem villanyozódtam fel, ám az információ nem hagyott nyugodni, ránéztem a netes térképre, és felcsigázódtam, s most olyan csordultig vagyok információval, hogy nem is tudom hol kezdjem!

Kesztölci barangolásunkat kezdjük a Pálos gyógynövénykerttel, melyet a Magyar Pálos Rend és a Kesztölci Borklub tart fent. A kert még kora tavaszi álmát alussza, de ígérem, amint... azonnal megyek, és frissítem a képeket. Véleményem szerint már itt is hosszasan el lehet időzni, hiszen a Pilis mágnesként ragadja el a tekintetet, és túrákra csábít! Ha a település szíve felöle érkezett, akkor már láthatta a pincesor egy részét. 

Számomra nagy meglepetés volt, hogy ennyi borospince van Kesztölcön! Régiek, s újabbak, romosak, s megújultak, de olyan hangulatot adnak a településnek, mely páratlan! Nem szeretném a linkben olvasható írást kiegészíteni semmivel, mert Makovics Jánosnál hitelesebb írást kívánni sem lehetne!

Kesztölc bányászfalu volt. Az anno, a mélyben dolgozó bányászok emlékműve előtt érdemes elidőzni, s nem csak amiatt, amit látnak! Találnak itt egy kis múzeumot is, melyről a linkben tudnak meg többet!

...no és még egy különlegesség, az Asztropark, mely a honlap szerint egyedülálló a Földön! Itt nem jártam, de a távolból láttam. Remélem a "nagy járvány" elmúltával egyszer beléphetek ebbe a csodába!

Kesztölcről egy nem túl jó minőségű, eredendően aszfaltos úton lehet eljutni Klastrompusztára, ahol csend, nyugalom, békesség fogadja a látogatókat. Ne keressen közösségi közlekedési eszközt mellyel eljut ide, mert nincs! Ha autóval, vagy motorral érkezik, javaslom, hogy a Tölgyfa büfé előtt található területen parkoljon le, s innen már csak sétálva, túracipőt húzva, esetlegesen kerékpárosan induljon tovább! 

 

A büfétől egy bemelegítő séta Klastrompuszta központja, a parkoló, mely azért nem oly nagy, hogy tiszta szívvel ajánljam! Ha eddig nem szerelmesedett bele a környékbe, akkor itt megérkezik a következő "gyönyördózis"! Nem a kis pihenőhelyre, vagy az ivókútra gondolok, hanem a nagy egészre, a hajdani, ma magántulajdonban lévő turistaházra, mely már nem turistaház, a Pilis csodás szikláira, a hegy ölelésére, a kis hétvégi házakra, a...

Klastrompusztán található az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a Pálos rend születési helye. A Szent Kereszt kolostor a Pálos rend első pilisi központja 1250 - 1304-ig A rendet Boldog Özséb alapította, aki esztergomi kanonoki méltóságát otthagyva, a Pilisbe vonult, hogy egyedül Istennek éljen, később pedig összegyűjtve az erdőben élő remetéket, megalapította a Pálos rendet, s templomot épített. A feltárt rom területe megszentelt hely!

Engem mindig megérint egy olyan hely, ahol tapintható a múlt szelleme. Nem kötöm ezt kövekhez, romokhoz tárgyakhoz. Számomra az élményfaktor egy sokkal komplexebb élmény! Ez az az érzés, mely megfogalmazhatatlan, szavakba önthetetlen, s ezzel együtt teljesen egyedi!  

A rom bejárása után én bíztatom, hogy induljon el a számtlan túraút egyikén, és fedezze fel a Pilsi csodáit! Kémény-szikla, Pilis-nyereg, Csévi-, és Klastrom-szirtek, de talál erre olyan sziklapadot is, melyen a napsütésben, a természet és a saját csendjében is fürdőzve, meditálhat is.

A barlangok szerelmesei sem maradnak élmény nélkül. A Leány, illetve a Legény-barlang közelíthető meg innen, de kérem, hogy olvasson utána, hogy mi kell, kell-e valami egyedi felszerelés, esetlegesen engedély a bejárásukhoz. 

Nehéz visszaindulni... A kanyargó szűk aszfaltúton hamar vissza lehet érni Kesztölcre. Lovarda, pincék, présházak, éttermek, a már korábban említett emlékmű, mely a Lencse-hegyi bányászoknak állít emléket...

Értékelés *****

"Békeidőben", amikor nyitva vannak az éttermek, amikor... kevés lehet egy nap arra, hogy megnézzen, és bejárjon minden szépséget, mely ezen a környéken önre vár. Tiszta szívemből ajánlom csaknem mindenkinek ezt a programot!

 

Flag Counter