Budapest ----> Győr ~ 130 km.

 

Győr az a város volt eddig (hasonlóan Székesfehérvárhoz), ahol sosem álltunk meg az utazásaink során. Győr is az a város, melyre sosem gondoltam úgy, hogy valaha is része lesz az Országjáró válogatásának... és bevallom, sosem gondoltam volna, hogy egy város ennyire el tud varázsolni! Az egész "kaland" egy kérdéssel indult, melynek elhangzása után pár perccel, már Győr ünnepi forgatagában sétáltunk. 

Szikrázó napsütésben parkoltunk le a pályaudvar közelében, ahonnan néhány perc alatt elértük a belvárost. A Bécsi kapu téren percekig csak álldogáltam, mert a szépség faktor a "csúcsokat ostromolta! Karmelita templomba sajnos nem tudtunk bemenni, de számomra ez volt az a tér, mely tudatosította, hogy nagyon jó helyen vagyok! Kisfaludy Károly szobránál nem volt kérdés merre induljunk tovább! Az Óratorony az első látványosság, melynek eredetije 1903-ban épült. A II. világháborúban megsemmisült torony, 1991-ben a épült újjá, a Győri Városszépítő Egyesület támogatásával. A toronytól lesétáltunk a Rába partjára, majd irány a sziget!

Rába által körbeölelt Radó-sziget vonzásának nem lehet ellenállni! A sziget nem nagy, de csodás hangulata van, még télen is! A "helyi idegenvezetőink" tanácsára csak az egyik felét sétáltuk be, ugyanis a másik csúcstól csak az élményfürdő felé vezet út. (..a romos regattaházban lássa meg a szép részleteket! Reméljük, hogy hamarosan újra a régi pompájában fog tündökölni!)

Visszatérve a Bécsi kapu térre, az "idegenvezetőnk" elsőként az Ott-házra, a rokokó-copf palotára hívja fel a figyelmemet, majd megmutatja az Altabak-házat, Győr legrégebbi lakóépületét, melyet az 1600-as évek első felében építettek. A térről eredendően a Püspökvár-Toronykilátó felé indultunk volna tovább, ám engem beszippantott egy szűk utca, mely csakhamar kiszélesedett, és elmosolyogtam magam, hogy nem volt hiába ez a nagy vonzerő! 

A Mandala Teaházba jó volt beülni! Kedvesség, mosoly, hangulat, hatalmas teaválaszték, sütemények... órákig el lehet itt üldögélni, és mindezt úgy, hogy nem néznek rád átható tekintettel, hogy mikor mész már! Érezhető, hogy itt valóban a vendég az első, és nem teher a személyzetnek, a feldékeny vendég után szaladni, ha az asztalon felejtett valamit! :)

A teától kellően átmelegedve indultunk tovább. Bejártuk a Káptalandomb és a belváros minden utcáját, kisebb és nagyobb terét. Jártunk a Püspökvár-Toronykilátóban, ahová megszámlálhatatlanul sok csigalépcső vezet fel, de megérte a "fáradtság", hiszen káprázatos panoráma tárult elénk! Győr a lábaink előtt hevert! A kilátó után átsétáltunk a bazilkába, ahol Győr egy egyedülálló ereklyéjét tekintjük meg! A Szent László herma,, Szent László királyunk koponyájának egy darabját őrzi! Az ereklye a Nagyboldogasszony-székesegyház (bazilika), Héderváry kápolnájában tekinthető meg! A székesegyházban gyönyörű egyházi zene szólt. Nem vagyok vallásos, nem gyakorlom a vallásomat, de ami szép, az szép! 

...és ha vár, akkor itt írnék Győr váráról, mely a török háborúk idején vált a kereszténység védőbástyájává. A XV. században itáliai mesterek tervei szerint a kor egyik legmodernebb technikájával építették át. A vár a Rákóczi-szabadságharc, majd a francia háborúk alatt kapott stratégiai jelentőséget. A kivonuló francia csapatok, 1809-ben felrobbantották, ezért ma csak részei láthatóak. A Mosoni-Duna, illetve a betorkolló Rába partján visszasétáltunk az Óratoronyig, ahonnan egy újabb belvárosi körre indultunk. 

Az idő gyorsan szaladt, s így a város ünnepi fényei újabb élménnyel ajándékoztak meg! Fények, illatok, vásár... Kétségtelen, hogy a legnagyobb forgatag a Széchenyi téren fogadott minket, ám nem volt tülekedés, nem volt...  Jó volt itt hangolódni az ünnepekre! A Széchényi téren kihagyhatatlan látnivaló a kéttornyos, barokk stílusban épült  Loyolai Szent Ignác Bencés templom, mely engem elvarázsolt! A tér másik látványossága, a Vastuskós-ház. Javaslom, hogy olvassa el csatolt linken a ház  történetét, megéri!

Nem írtam még sok szűk utcáról, melyeket már-már sikátornak is lehetne nevezni! Nem szóltam apró boltokról, a város hangulatáról, a múzeumokról, a romantikus terekről, kávézókról, és éttermekről... az ok egyszerű. Több oldalt lehetne megtölteni a téli, nyári, őszi, és tavaszi élményekkel! Az évszakonkénti "bontás" nem véletlen! A karácsonyi vásár forgataga, fényei, a tavaszi kivárgzás, a nyári nyüzgés, az őszi lecsendesülés... minden évszakban oly jó ide visszajönni! 

 

Télen az ünnepi fények és a vásári hangulat nem csak a barokk belvárost öltöztetik ünnepi díszbe! A városon áthaladó 1-es főút mellett található Városháza előtt tér is valódi látványosság!  Minden fa és bokor , jó értelemben "roskadozik" a fényfüzérektől!

Nyáron a város, "virágba borul"! Pezsgő élet, szökőkutak, illatok, mosolygós, barátságos emberek, kerthelyiségek, programok, fesztiválok... 

 

Értékelés*****

Engem Győr belvárosának hangulata, szépsége, ódon romantikája elvarázsolt! Ide minden évszakban érdemes eljönni, és ha az égbeszökő üzemanyag árak miatt... A vasútállomás a belvárostól 10 perc kényelmes sétara van, és az időben megvásárolt Okosjeggyel a költségek optimalizálhatóak!