Budapest ---> Ipolytarnóc ~ 125 km.

 

 

Ipolytarnóc híressége határokon átnyúl. Ősmaradványok, lenyomatok, megkövült fatörzsek között sétálva egy valódi időutázás részesei lehetnek a látogatók.

Szécsény felöl érkezvén Ipolytarnócra, a tábla útmutatását követve hamar a kiépített parkolóban lehet lenni. A kis tavacska már ad némi látnivalót, de elsőként, irány a kassza, bár előtte, úgy bónuszból betérünk az ősfák "csarnokába", melyet elvileg már csak  karszalaggal lehet megtekinteni.

Látnivalók sokasága vár ránk a parkban. Mi egy csoportos túrával kezdtük a programot. Az időutazás a hajdani tenger medrébeben kezdődik. A túra egész ideje alatt érezhető az a nagy szeretett, ahogy  a vezető hölgy mesél a közeli, s nagyon távoli múltról. A séta alatt látunk megkövesedett fatörzset, játrunk csarnokokban, ahol megtekinthetjük a hajdan 8 méter átmérővel büszkélkedő fenyő-féléjét, és látunk cápa fogakat, növényi lenyomatokat, s állatok lábnyomait. A túra része egy 3D-s filmecske megtekintése, mely által visszautazunk a régbe, ahol ősállatok uralják a tájat. A filmecske nagyon látványos!

A túra után beülünk egy 4D-s moziba, ahol a már 3D-s filmecskét éljük át az időutazással együtt a mozgó székekben. Nekem kicsit kurta volt a film. Kár, hogy a filmbéli vulkán kitörése, egyben a filmecske végét is jelenti. Bennem kis tátongó űr keletkezett, vártam még valamit, ami lezárná a filmet... 

A rövid 4D-s moziélmény után sétatutak, tanösvények labirintusa várja a vándorokat. A Geopark bejárata mellett, a játszótér szomszédságában indul, a Lombkorona sétány, ahol a 5-6 méter magasban tehetünk egy sétát. az út végén a kisebbek, akár csúszdán is füldet érhetnek!

A Miocén erdőben sétálva "élőben" megtekintheti a filmen már látott ősállatokat. Sajnos későn érkeztünk és a többi tanösvényt nem volt időnk bejárni. A kötvetkező látogatás alkalmával a Biológiai, és a Kőszikla tanösvényt egészen biztosan bejárjuk, miután megnéztük a Kőzetparki ösvényt!

 

 

A környéken javaslom a Páris-patak szurdokvölgyének megtekintését, mely fantasztikus élmény, valamint a Szécsényben a Forgách-kastély bejárása is nagyon szép program! ...hiszen jövet-menet útba esik.

Értékelés ****

Csodálatos program "kicsinek, s nagyoknak" egyaránt! A gyermekek játszva tanulnak ,a felnőttek térerő mentesen csak egymásra figyelnek, az az, valóban együtt a család!