Budapest ---> Nógrádszakál ~ 120 km.

Amikor hírét hallottam a Páris-patak völgyének, rögtön felcsillant a szemem! Nem volt kétséges, ide el kell jönnöm, fel kell fedeznem! A tűz oly nagy lánggal égett bennem, hogy nem vártam tavaszig, nem vártam meg, hogy a természet üde színekkel fesse meg a tájat, elindultam!

Balassagyarmat felöl érkezve, a település végén lévő vasúti átjáró után, már az Ipoly partján vezet az út. Pár száz méter megtétele után jobbra kell lefordulni, és tulajdonképpen ha átér az andráskerszttel védett vágányokon, célba is ért. 

Javaslom, hogy innen már túracipőben induljon tovább! Amit én bejártam az a szurdokvölgy. Káprázatos látvány a magas sziklafalak között létezni, miközben a patak csörgedezik a kövek között. A táblák szerint található több, már barlangnak minősülő mélyedés is. Látva, s megérintve a "kőzet" minőségét, nem gondolom, hogy minden esetben jó őtlet lehet bebújni, egy ilyen üregbe! 

Mivel olvadás idején érkeztem,több helyen aprócska vízesések kápráztattak el, melyek 15-20 méter magasból csurogtak a kövek repedési közül.  

Tavaszi látogatásomkor mindössze néhány cseppecske vizet láttam a szurdokvölgy végében. A téli nedvesség tavaszra eltűnt, viszont csodálatos páfrányok sarjadtak mindenfele. Nagyon érdekes tapasztalás a völgyben, hogy egyik méterről a másikra miként hűl le a levegő 3-4 fokkal!

Az úton mindenfele tájékozató táblák vannak kihelyezve, számtalan érdekes informácóval. Ezeket érdemes elolvasni, hiszen így kicsit tudósai is lehetünk ennek a csodának. 

"A patak, tulajdonképpen nem is patak, mert nincs állandó vízfolyás a medrében. A nógárdi "Grand Canyon" az év nagy részében száraz!"

Amit nem jártam be, az egy út, mely a mederből indul egy kiépített lépcsőn felfele, s gondolom, ezt a csodálatos szurdokvölgyet öleli körbe, a cserháti táj varázsával megfűszerezve.

FONTOS információ!

A patak, és a környéke természetvédelmi terület! Kérem, ha szemét képződik, az utazzon Önnel haza!

 

Óvja, s védje ezt a csodát!

 

Értékelés *****

Ide kevés az öt csillag! Aki szereti természetet, elalél a szépségeitől, annak ez a túra egy igazi menyország!