Budapest ----> Szentkút  ~100 km

                       Somoskő  ~ 127 km

               Salgó ~115 km

 
 

Somoskő és Salgó vára ...néhány kitérővel
 

 

Szentkút 

Magyarország Nemzeti Kegyhelye

 

A gyönyörű környezetben található kegytemplomban való töltekezés után, induljon "útra". Fedezze fel környezetet, a látnivalókat. Sétálon egyet a kolostor körül, majd menjen fel a remete barlangig, vagy csak... folytathatnám a látnivalók felsorolását, ám azt gondolom, hogy itt mindenki mást kap, más bűvölet, szépség, vagy érzés, érzet épül be a tudatunk ami kis szentélyébe, melyben az emlékeinket gyűjtjük!

Visszafele, ha a "T" alakú útkereszteződésben balra fordul, szintén visszajut a 21-es útra, az út, a már korábban említett második Szentkút felé vezető leágazáshoz.

Salgótarjánon átautózva,  Somoskőújfalu felé haladjon tovább. Somoskőújfaluba beérvén a táblák útbaigazítását követve, én azt javaslomnám, hogy először Somoskőre látogasson, látogassanak el. Ez egy sokkal könnyebb túra, mint Salgó várának "bevétele".

 

Somoskő vára

 

Parkoló a vár alatt, még Magyarországon található. Az államhatárra, a leszerelt kapu, valamint néhány határkő hívja fel a figyelmet. A feljárat előtt, még Magyarországon találhatják  a Petőfi kunyhót, valamint egy nagyon szép kis makett kiállítást a környék várairól.

Mielőtt felkaptat(nak) a várba érdemes megnézni Gróf Batthyány Lajos, az első független magyar kormány miniszterelnökének mellszobrát, melyre a háttérben a miniszterei "vigyáznak".

A "B" verzió a vár bevételére, hogy megérkezve a településre, a kihelyezett táblát követve, a Somoskői Kirándulóközpont felé veszik az irányt. Itt is le tudnak parkolni, de akár meg is tudnak szállni, eszközöket tudnak kölcsönözni a túrához... A vár, a vadaspark, a túrautak egy karnyűjtásnyira vannak! A VADASPARKBAN a fogadóépülettől néhány lépésre megismerkedhet a hazai nagyvadakkal (dámok, mufflonok, vaddisznők, őzek) a természetes környezetükben.

 "Több napi" látnivaló vár itt a vándorra... és ehhez igazodva szállást is talál bőséggel!

A várba egy viszonylag könnyű sétával lehet feljutni, mely már Szlovákia területén van. Ha feljutott a lépcsőig, azt javaslom, hogy először ne a várat hódítsa meg, hanem alatta elsétálva tekintse meg a bazaltorgonát (kb 100m séta). Csodálatos! Innen tovább lehet túrázni a kőtengerhez, mely a vár, megitélésem szerint észak része alatt található. Érdekesség, hogy a közelben található a Macskalyuk-bánya, melynek a "termékeit" mindannyian ismerjük, hiszen az itt kitermelt macskakövet az utcák burkolására használták! Az úton csodás erdőben barangolunk, látunk kis síndarabkán egy csillét, mely jelzi, itt hajdan komoly méretekben folyt a termelés, és minden bizonnyal, ha tovább túrázunk, és nem elégszünk meg a kilátóból elénk táruló panurámával, és a kőbánya világának "bekebelezésével", akkor látunk még sok szépeséget a szomszédnál, ám mi visszatértünk a csodás várba, melyet öröm bebarangolni. Egészen más szemmel nézünk körbe a bástyákról, mint az első látogatáskor, hiszen most kicsit belevetettük magunkat az alattunk elterülő táj egy kis cikkébe, megérintettünk, fákat, köveket, virágokat... A nézelődést követően jó letelepedni és elfogyasztani az uzsit, már amennyi még maradt belőle!

 

Belépődíjak (2014):    Felnőtt 350 Ft. vagy 1,20 Euro ; Gyermek, Nyugdíjas 150 Ft vagy  0,50 Euro.

 

Salgó vára

 

Somoskő várából visszaindulva Salgóbánya felé forduljon el (jobbra Somoskőújfalu, balra Salgóbánya a "T" útkereszteződésben). Az út amikor kiszélesedik lesz egy buszmegálló, és jobbra egy út az erdőbe, mely aszfaltozott. Nos, én itt gyakorlatilag "koppanásig" mentem, de ha túrázni szeretne (és készültek térképpel) itt le tudja parkolni az autót. Aki tovább szeretne menni a Salgó hotel parkolójában is lerakhatja a gépkocsiját (szerintem). A hotel felé vezető aszfaltúttól már kicsit murvásabb, kavicsosabb út vezet tovább, melynek a végén egy parkolásra alkalmas terület van a romos, hajdani Dornyai túristaház előtt. Innen a tábla szerint 1,5 km a vár. A jelzést követve biztonsággal megteheti, ezt az időnként tüdőtágító emelkedőkkel tarkított túrát, a Salgó hegy 625m magas bazalt csúcsán épült várhoz. A várhoz közeledvén bíztatok mindenkit, hogy bátran mélyedjen bele a Salgó hegy keletkezéséről író táblába. Érdekes információkkal gazdagodhatnak, miközben kicsit megpihennek.

A várba felvezető lépcsőn biztonsággal lehet közlekedni. Felérve a várba fantasztikus panoráma tárül a vándorok elé. Városok, falvak... és Somoskő vára

Belépődíj nincs( 2014)

 

Hazafelé javasolnék egy újabb kitérőt. A 21-es útról forduljon le Galyatető felé. Csodálatos hegyi úton autózhat végig. A Mátra apróbb, s nagyobb falvain áthaladva ismételten csak bíztatni tudok mindenkit, hogy álljon meg egy pár percre. Hallgasson bele a csörgedező patakok "muzsikájába", gyönyörködjön a tájban, és a kilátásban. Ki tudja, lehet, hogy egy újabb kirándulási célpontot fedez fel útközben!

Ez az út Gyöngyösnél csatlakozik bele a 3-as útba. ( - Hatvan - Gödöllő - Budapest)

 

Értékelés*****

...ezt látni kell!

 

 
 
 

Somoskői vár

Salgó vára