Budapest ----> Szentkút  ~100 km

                       Somoskő  ~ 127 km

               Salgó ~115 km

 
 

Somoskő és Salgó vára ...néhány kitérővel
 

 

Szentkút : Szentkút egy zsáktelepülés. A 21-es útról juthatunk el a faluba. Kérem, miután lefordult a főútról, vezessen nagyon-nagyon óvatosan. Ennek a javaslatomnak az okát nem szeretném taglalni, de meg fogja érteni! Ez az útszakasz kikerülhető, ha a második (Hatvan felöl) Szentkútra vezető úton közelíti meg a falut.

Szentkút Magyarország Nemzeti Kegyhelye. Az gondolom, nem mérvadó ennél  a látogatásnál, hogy gyakoroljuk-e a vallásunkat, vagy nem.

Mit is láthatunk itt? A gyönyörű környezetben többek között kegytemplom, kolostor, remete barlang várja a látogatót. Folytathatnám a látnivalók felsorolását, de nem teszem. Egy tavaszi mező illatait sem tudjuk leírni, elmesélni.

Visszafele, ha a "T" alakú útkereszteződésben balra fordul (jobbra kicsit adrenalinnal fúszerezett az út) szintén visszajut a 21-es útra. Az út, a korábban említett második Szentkút felé vezető leágazáshoz vezet.

 

Salgótarjánon átautózva, végig a 21-es úton maradva Somoskőújfalu felé haladjon tovább. Somoskőújfaluba beérvén a táblák útbaigazítását követve, én azt javaslomnám, hogy először Somoskőre látogasson, látogassnak el. Ez egy sokkal könnyebb túra, mint Salgó várának "bevétele".

Somoskő vára : Parkolót a vár alatt, még Magyarországon található. Az államhatárra, a leszerelt kapu, valamint néhány határkő hívja fel a figyelmet.

A feljárat előtt, még Magyarországon találhatják  a Petőfi kunyhót, valamint egy kis makett kiállítást, várak "témakörben". Szerintem nagyon szépek.

Mielőtt felkaptat(nak) a várba érdemes megnézni Gróf Batthyány Lajos, az első független magyar kormány miniszterelnökének mellszobrát, melyre a háttérben a miniszterei "vigyáznak".

A "B" verzió a vár bevételére, hogy megérkezve a településre, a kihelyezett táblát követve, a Somoskői Kirándulóközpont felé veszik az irányt. Itt is le tudnak parkolni, akár meg is tudnak szállni, eszközöket tudnak kölcsönözni a túrához... A vár, a vadaspark, a túrautak egy karnyűjtásnyira vannak! A VADASPARKBAN a fogadóépülettől néhány lépésre megismerkedhet a hazai nagyvadakkal (dámok, mufflonok, vaddisznők, őzek) a természetes környezetükben.

 "Több napi" látnivaló vár itt a vándorra... és ehhez igazodva szállást is talál bőséggel!

várba, egy viszonylag könnyű sétával lehet feljutni, mely már Szlovákia területén van. Ha feljutott a lépcsőig, azt javaslom, hogy először ne a várat hódítsa meg, hanem alatta elsétálva tekintse meg a bazaltorgonát (kb 100m séta). Csodálatos! Innen tovább lehet túrázni a kőtengerhez, mely a vár, megitélésem szerint észak része alatt található. Érdekesség, hogy a közelben található a Macskalyuk-bánya, melynek a "termékeit" mindannyian ismerjük, hiszen az itt kitermelt macskakő az utcák burkolására használták! Az úton csodás erdőben barangolunk, látunk kis síndarabkán egy csillét, mely jelzi, itt hajdan komoly méretekben folyt a termelés, és minden bizonnyal, ha tovább túrázunk, és nem elégszünk meg a kilátóból elénk táruló kilátssal, és a kőbánya világának "bekebelezésével", akkor látunk még sok szépeséget a szomszédnál, ám mi visszatértünk a csodás várba, melyet öröm bebarangolni. Egészen más szemmel nézünk körbe a bástyákról, mint az első látogatáskor, hiszen most kicsit belevetettük magunkat az alattunk elterülő táj egy kis cikkébe, megérintettünk, fákat, köveket, virágokat... A nézelődést követően jó letelepedni és elfogyasztani az uzsit, már amennyi még maradt belőle!

 

Belépődíjak (2014): Felnőtt 350 Ft. vagy 1,20 Euro ; Gyermek, Nyugdíjas 150 Ft vagy  0,50 Euro.

 

Salgó vára : Somoskő várából visszaindulva Salgóbánya felé forduljon el (jobbra Somoskőújfalu, balra Salgóbánya a "T" útkereszteződésben). Az út amikor kiszélesedik lesz egy buszmegálló és jobbra egy út az erdőbe, mely aszfaltozott. Nos, én itt gyakorlatilag "koppanásig" mentem, de ha túrázni szeretne (és készültek térképpel) itt le tudja parkolni az autót. Aki tovább szeretne menni a Salgó hotel parkolójában is lerakhatja a gépkocsiját (szerintem). A hotel felé vezető aszfaltúttól már kicsit murvásabb, kavicsosabb út vezet tovább, melynek a végén egy parkolásra alkalmas terület van a romos, valaha Dornyai túristaház előtt. Innen a tábla szerint 1,5 km a vár. A jelzést követve biztonsággal megteheti, ezt az időnként tüdőtágító emelkedőkkel tarkított túrát, a Salgó hegy 625m magas bazalt csúcsán épült várhoz. A várhoz közeledvén bíztatok mindenkit, hogy bátran mélyedjen bele a Salgó hegy keletkezéséről író táblába. Érdekes információkkal gazdagodhatnak, miközben kicsit megpihennek.

A várba felvezető lépcsőn biztonsággal lehet közlekedni. Felérve a várba pihenjen meg. Egyen- igyon, és gyönyörködjön a tájban. Nézzen át Somoskő várába, pillantson végig a környék városain, s falvain. Fantasztikus panoráma tárul a szemei elé!

Belépődíj nincs( 2014)

 

Hazafelé javasolnék egy újabb kitérőt. A 21-es útról forduljon le Galyatető felé. Csodálatos hegyi úton autózhat végig. A Mátra apróbb, s nagyobb falvain áthaladva ismételten csak bíztatni tudok mindenkit, hogy álljon meg egy pár percre. Hallgasson bele a csörgedező patakok "muzsikájába", gyönyörködjön a tájban, és a kilátásban. Ki tudja, lehet, hogy egy újabb kirándulási célpontot fedez fel útközben!

Ez az út Gyöngyösnél csatlakozik bele a 3-as útba. ( - Hatvan - Gödöllő - Budapest)

 

Értékelés*****

...ezt látni kell!

 

Somoskői vár

Salgó vára