Budapest / Cinkota - Naplás-tó

      


Gyermekként láttam, ahogy a Naplás-tó gátja épül, az erdőben számháborút terveztünk, sokat bringáztam erre... A gyermekorom egy része ez a tó, és a környéke. Akkoriban még nem volt szó horgászásról, mocsári teknősökről, vagy legalábbis nem volt annyira hangsúlyosan kezelve a természet,  a lápvidék állat, és növényvilágának a védelme.

 

Azt gondolom, hogy a XVI. - XVII. kerület környékén lakóknak nem ismeretlen a   Szilas-patak, és  a Naplás-tó környéke. A Szilas-patak mentén nemrég készült el a kerékpárút, mely a tó mellett elhaladva egészen a rákoscsabai vasútállomásig el lehet tekerni. 

A Naplás-tó Budapest legnagyobb tava, mely hivatalosan víztározó, és TILOS benne fürödni! Nagy népszerűségnek örvend, hiszen a környezet szép, egyszerűen meg lehet közelíteni, talán picit túl egyszerűen is! A műút mely a tó mellett halad, némileg ront az élményen, de ez van. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően sokat szépült a tó partja.

 

A terület három részre osztható:

  • A  tó és a környéke;
  • A szilas-patak menti láprátek;
  • A 80 hektáros Cinkotai Parkerdő. 

A madárvilág rendkívül gazdag. 150 fajt tartanak számon! Többek között lakik itt harkály, kakukk, karvaly, csuszka, erdei fülesbagoly ...tehát gazdag az élővilág, hiszen ahol ennyi madárka megtalálja a "számítását" ott  nagy baj nem lehet!

Az erdőben lévő hangyapopuláció is említést érdemel! Figyeljen kérem a hangyabolyokra! Védelmet élveznek, hiszen a hangyák fontos szerepet játszanak az erdő életében. Tojásaik ízletes táplálékot nyújtanak a zöld küküllők és a fekete harkályok számára, ám a kis állatkák is teszik a dolgukat a levéltetvek, s hernyók populációjának ritkítása érdekében.

Az emlősök családja kicsit szűkebb a madarakénál. Ha szerencsés láthat rókát, nyestet, őzet, és nagy pelét. A hüllők is kellemesen érzik itt magukat! A WWF Magyarország a mocsári teknős programjának mintaterületéül választotta a tavat! 

Sajnos sok "gazdi", a némileg agrsszívabbá váló, vagy  "váratlanul " megunt s egy ideig "ékszerként féltett teknősét" itt engedi el, ezáltal konkurenciát teremtve a táplálékszerzésben, a védett rokonnak! 

A  tó körüli tanösvényeken sétálva, közeli ismerősévé válhat ennek a kis csodának! ...de ha séta, akár a gáton is andaloghat, vagy andaloghatnak egyet ..."cél nélkül", belebambulva a víz tükrébe, figyelve a kacsákat, élvezve a napsütést, a simogató szellőt, egymást, a párja közelségét...  

Ha megéhezne, és pl. szívesen sütögetne egy kis szalonnát, ennek sincs akadálya! Az erdő szélén "panorámás" tűzrakó hely várja padokkal, s asztallal!  

2018-ban egy kis fejlesztés történt a környéken. A Szilas-patak "menti" kerékpárút, melyről a Bringaparknál már említést tettem, eltávolodva kicsit a patak védettséget élvező partvonalától, elérte a Naplást. Jelen állapota nem állítom, hogy ez a végleges forma. Azt gondolom, hogy ha már belekezdtek, akkor ez egy majdnem kész állapot. Ha kitavaszodik minden ki fog derülni...

Eddig nem szóltam a pecásokról! A gátnál található "házikóban" vásárolhatnak  horgászjegyet, s tájékozódhatnak a horgászrendről. A tavon csónakkal is lehet horgászni, melyek a stégnél "állomásoznak". A víz mélysége változó. A gátnál a patak régi medrénél 6 méter körül van a mélysége, a helyismerettel rendelkező pecésok szerint a 2-4 méteres mélység általános.

 

Értékelés ***

Kellemes kikapcsolódás a főváros szélén. Ha nincs lehetősége órákat utazni, vagy Budapest határán belül keres egy kis "zugot" ahol megpihenhet, kikapcsolódhat....

Flag Counter