Budapest ----> Vecsés, Ferihegy ~ 25 km

"LisztFerihegyi" túra

Nem tudom mennyire köztudott tény, hogy a budapesti légikikötő kulisszái mögé be lehet pillantani szervezett túra keretein belül. Mivel egy szigorúan őrzött területről beszélünk, a jelentkezésnél ki kell tölteni egy adagtlapot (az Interneten, ahol minden szükséges információ megtalálható),majd a túra napján az AEROPARK-ban kell befizetni a részvételi díjat.

Akkor induljunk. A túra az AEROPARK mögött parkolóból indul, mely a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kettes termináljának szomszédságában található.

A buszra, mely az egykori MALÉV AIR TOURS színeiben pompázik, a személyi igazolvány, valamint a túra befizetését igazoló blokk felmutatásával lehet felszállni. A repülőtérre való belépéskor pontosan olyan procedúrán kell átesni, mintha utasként lépnénk be a terminálba, kivételt képez az innivaló, melyet magunkkal lehet vinni.

A túra vezetője bemutatja a repülőteret, beszél a fontosabb épületekről, elhangzik pár szó a múltról is, de túra főként a "jelenben" zajlik. A program, ahogy tapasztaltuk, csak nagyvonalakban van megszervezve. A vezetők igyekszenek minél nagyobb élményeket szerezni a résztvevőknek, így ha gép érkezik, megpróbálnak a közelében megállni, és ott magyarázni. Majdnem minden gépről, s légitáraságról, melyet a túra során látni, hallunk pár gondolatot. A szervezők munkájának eredményeként már van arra is lehetőség, hogy a szabályok szigorú betartásával több ponton is ki lehet szállni a buszból.

Az első ilyen állomás a futópályától egy karnyújtásnyira található, egy alig használt tárolóhelyen. A vezető figyelmességének köszönhetően akkor állt meg a buszunk, amikor már biztosra vehető volt több gép indulása is! Biztos vagyok benne, hogy mindenkinél jó képek készültek! Itt sem szakad meg a vezetés ritmusa, folyamatosan magyaráz a vezetőnk, és több esetben ő hívja fel a figyelmünket egy-egy érkező, vagy induló gépre! Én ilyen képeket készítettem közvetlenül a vihar után, melyet a buszban "vészeltünk" át:

A pihenő után megkerüljük a kettes terminál előtti futópályát. A pálya végénél megállunk, hogy pár percig megcsodálhassuk az akkor felkapcsolt bevezető, illetve a pályafényeket.

A radarok mellett a futópálya jobb oldalán haladunk végig, egészen a tűzoltóságig, ahol egy bő fél órát tölt el a csoport. Megismerjük a parancsnokot, aki kedvesen magyaráz, be lehet ülni egy két autóba, remek fotók készülnek itt is! ...de innen lehet a SkyCourtról, valamint az érkező, és induló gépekről is készíteni képeket.

A harmadik kiszállás a Cargonál parkoló FedEx Boeing 757-es gépnél van. a Vezető bemutatja a gépet, benézhetünk a hajtóműbe, kérdéseket lehet feltenni a gépről, és mivel közelben van az 13R/31L pálya láthatunk pár landolás is.

 


 

 

A túránk három órás volt. Sokat láttunk, rengeteg információval és élménnyel gazdagodtunk! Köszönet érte a szervezőknek!

Különleges élmény a 13R/31L pályán való séta ( Ez csak a futópályán történő munkálatok befejezéséig adatik meg!!! )

 

 

Értékelés *****

Akit érdekel a repülés, a repülőterek forgataga, a kulisszák mögötti élet, szeret repülőket fotózni... Nos ez egy remek félnapos program! Elfogultan, és meleg szívből ajánlom ...mindenkinek, akár többször is, hiszen nincs két egyforma túra!

 

 

<<---vissza az oldal tetejére