Budapest ----> Majkpuszta ~ 73 km

Majkpuszta - Kamalduli remeteség

 

Majkpuszta:

Valaha Kamalduli szerzetesek éltek itt, akikről a leglényegesebb tudnivaló, hogy évente kétszer beszélgethettek egymással három napig. A többi napon remeteként éltek, beszélni beszélhettek, imádkozhattak is hangosan, hogy  a hangszálaik ne bénuljanak le, de egymással nem kommunikálhattak. A rend megszüntetése után az Esterházyaké lett a terület.

Csak tárlatvezetővel lehet bejárni a területet. A hajdani remetelakás fantasztikus, a kastély (vagy kolostor, ahogy nevezzük) kívül-belül  megszépült, a templomból csak a torony maradt meg, melyben mára atomóra mutatja az időt.

A hely különlegessége, hogy a templom, a Szent György vonalak (gyógyító energia) kerszteződésében épült. Én megborzongtam amikor a torony melé értem. A jóságos, kellemes melegség érezte, a tisztítóan hangos csend, minden porcikámban gyógyító folyamtokat indított el! ...és a kert fűszernövényeinek illatában való fürdőzésemről még egy szót sem ejtettem, hiszen az illatokkal is lehet gyógyulni!

Érdekességként, aki el szeretne vonulni, a remetelakások a mai gényeknek szerint (3-6 szeméylre) át vannak építve... Egy remetelakás 15 000Ft/ éjszaka függetlenül attól, hogy hányan érkeznek. Kivétel persze van, az egyedül érkezők például félárat fizetnek.

A kolostor (később vadászkastély) termeit már láttam a renoválás előtt. ...még abban az állapotában is csodálatos volt! A kastély már lassan egy éve kész van, de 2015 szeptemberéig nem volt látogatható. Ennek az egyik oka az út problemitikája volt, ugyanis az erdőgazdasággal kellett dűlőre jutni az út megépítésének technológiájáról. No comment.

 

A kastély korábban  kolostor volt, ahol... A vezetés során megtudhatnak mindent a múltról, s hallhatnak a jövőbeni tervekről is, melyben szerepel a kolostor alatt vezető alagutak egyikének megtisztítása, és látogathatóvá tétele!

A megszépítés során rengeteg kincs került a tárlókba, szobák lettek berendezve, megcsodálhatjuk az eredeti freskókat, melyek a valóban egy nagyobb csodának köszönhetik, hogy túlélték a közeli és távolabbi múlt "jövés-menését". Többek között laktak itt orosz katonák, volt iskola, laktak itt munkások... de erről a vezető a látogatás során részletesen fog beszélni. Az építők szép munkát végeztek! Talán a kiállítás terme egy kicsit túl modern nekem, de fura módon nem éreztem zavarónak a XXI. szd. megjelenését! A kiállítási anyag felbecsülhetetlen értéket képvisel!

A remetelakok közötti barangolás, a kolostor bejárásával együtt kb. 50 percet tart.

Zárójelben jegyzem meg, még elfelejtették felemelni a belépő összegét. Nem tudni, hogy ez az állapot meddig tart, de ár érték arányban kiemelkedően jó programnak lehetünk a részesei!

A remeteség előtt ingyenesen lehet parkolni.

 

- A közelben bányászati múzeum mutatja be az oroszlányi szénmedence múltját. A remetségtől 900 méter a tábla szerint.    

Frissítve 2015.09.05

 

 

Értékelés *****

 Azt gondolom ez a program, a maga nemében egyedülálló élménnyel ajándékozza meg a látogatókat. Ha teheti, ide mindenképpen jöjjön el egyszer !