Budapest ----> Demjén ~ 120 km

Frissítve: 2015-07-18

Demjén

 

Földrajzilag nem pontos a meghatározás, miszerint Demjént a Bükk menübe tettem, ugyanis ez a bájos célpont a Mátra, és a Bükk között helyezkedik el.

Egerszalókot nagy eséllyel mindenki ismeri, ám Demjént talán sokunk nem tudja hová tenni.

Demjén Egerszalóktól pár kilométerre, Egerből 8 kilométerre található. A demjéni Termál völgyben épült fel Közép-Európa legnagyobb barlangfürdője, melyet 2015 januárjában adták a nagyközönségnek. A teljes fürdő vízfelülete igen  tekintélyes, egyes írások szerint 1800 négyzetméteres, ebből maga a barlangfürdő 1600 négzetméter víztükörrel rendelkezik.

A belépőjegy borsos árán kívül más negatívumot nagyon keresve sem találok! A belépő árában a külső-belső medencék, csúszdák, s a szauna használata is benne van.

A kasszán, a hosszú sor ellenére is viszonylag zökkenőmentesen "jutunk" át. Az órára, melyet kapunk, lehet pénzt tölteni, mellyel vásárolhatunk a fürdő területén, tehát nem kell semmit magunkkal vinni, ha megszomjazunk. Az öltöző nagyon kulturált, rengeteg szekrény, s öltöző van. A legnagyobb csúcsban érkeztük (borongós, esős nyári napon, mindenki ide jött a nyitott strandfürdők helyett). A barlangokban kanyargó medencékben sok-sok olyan élmény vár ránk, mely már talán már sokunknak ismerős más élényfürdők kínálatából, csak itt kicsit másként, barlangosan. A járatokban, a tapasztalatunk szerint, a testünket kényeztető víz hőmérséklete szakaszonként változik. Néhol kellemes melegséggel ölel át, majd itt-ott borzongatóan friss rövdke zónákon haladunk keresztül. A víz kényeztetése mellett, a fények játéka is különleges élménnyel járul hozzá az összképhez. Természetesen van külön gyógymedence, ahol 38 fokos víz várja a gyógyulni vágyókat, de a gyermekek sem unatkoznak, hiszen a kicsikre külön barlangszakasz vár csúszdával, és minde gyermeki jóval! :)

Vannak olyan barlangok, ahol pihenhetünk, sőt nagy tv-k vannak a falra erősítve, rajzfilm, sport, s zene... A szauna barlangban található óriási finn szaunába egyszerűen nem tudnak annyian lenni, hogy szorongani kéne, de a 40 fokos aroma szauna sem szégyenkedhet a méreteivel. Mondanom sem kell, hogy a hűvös vízű merülő medence és a zuhanyok ebben a barlangban alapfelszerelésnek számítanak.


A csúszdatornyot hagytam beszámolóm legvégére. Hat féle csúszda vár ránk, köztük egy "Kamikaze", melyen 70 km-es sebességgel lehet lecsúszni. Azt gondolom nem biztos, hogy megmosolyogni való cselekedet több fürdőruhával bekészülni az esetleges "balesetek" miatt. A csúszdák csúszófelülete 550 m hosszú. Több pálya, például az ufó, és a kamikaze ami 25 méter magasságból indul. A csúcsra lift visz fel, de lépcsőn is  fel lehet jutni ...ami gyakorta gyorsabb is lehet, mert bizony a felvonó előtt időnként sorok állnak.

Kicsik, s nagyok között népszerű a családi csúszda, mely az első szintről indul. A vízben való landolások, sok esetben időnként "igazi cunamikat" idéznek elő. A csúszdák élményfaktorát, ki-ki bátorsága, vagy vakmerősége szerint használja ki. Megjegyzem, nem leszünk kevesebbek azzal, ha nem vállaljuk be a leglélegzetelállítóbb pályát! 

 

A főépületben hangulatos étterem és bár is  található. A Barlangfürdő mellett található termálfürdő kintről szintén nagyon szép. Ide külön is váltható belépő. Az árak az osrszágos átlaghoz igazodnak. A látottak alapján javaslom ennek a kipróbálását is, de ha a barlangfürdőbe megvette a belépőt, akkor ide is kimehet!

Illik megemlíteni, hogy van itt még egy szép szálloda is, a Hotel Cascade, ahol egészen biztosan nagy jó kiszolgálásban lehet része a vendégeknek. A parkolással nincs gond, rengeteg parkoló van!

 

 

 

Értékelés *****

 

Nekem, nekünk nagyon tetszett a barlangfürdő. 7 órát töltöttünk itt el, és egy percig nem unatkoztunk! A borsos árak ellenére azt gondolom, hogy legalább  egyszer ide jöjjön el a családjával. hatalmas élménnyel gazdagodik!
 

Flag Counter