Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely


Keszthely központjától mindössze néhány perc sétára található az 1972-ben megnyílt Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely. Megközelítése nem jelent nagyobb kihívást. A Georgikon utcáról balra fordulva a Bercsényi Miklós utcába... tulajdonképpen megérkeztünk. A sarkon álló, nem valami fényes állapotban lévő, egykori Hotel Georgikon épülete mellett található a kiállítóhely, melynek kapuján belépve számomra nehezen megfogalmazható érzések kerítenek a hatalmukba. Valamilyen energia tol előre, mintha a hely "büszke" szelleme, jó  vendéglátó módjára egy fantasztikus aperitif itallal "ágyazná" meg a ránk váró élményözönt!

"A Georgikont, Gróf Festetics György alapította 1797-ben Keszthelyen,.Tessedik Sámuel közreműködésével. A főiskolán, mely Európa első mezőgazdasági felsőoktatási intézménye volt, elméleti és gyakorlati képzés folyt. A végzős diákok a Festetics uradalomban kamatoztatták a tudásukat, mint vezető tisztségviselők. Az intézmény 1848-ban szűnt meg, amikor a hallgatók a szabadságharcban  nemzetőrnek álltak."

Tehát belépve a kapun, balra máris egy hatalmas kukoricagóré... de mielőtt az élményeknek átadná magát, vannak némi kötelezettség, mely szerintem (...és ezt nagyon halkan mondom) értelmezhetetlenül alacsony. Az élmény amit itt vár a látogatóra, szerintem messze felülmúlja a..

 

Élménygazdaság

 

Azt gondolom, hogy végtelenül nagy értéket közvetít a látogatók számára ez a kiállítás, mely folyamatosan változik, megújul. A tavaszi rügyfakadástól a szüretig, a látogatók részesévé válnak a major mindennapjainak! 

A gazdaságba belépve, az első métereken ősi magyar  szőlőfajtákkal ismerkedhetnek meg, majd jöhet a gyógynövénykert, a szántóföldi növények egész sora, a veteményes és virágoskert... és persze a gazdaságból nem hiányozhatnak a háziállatok sem! Fügével, a kedves szamárral kezdem az állatsereglet "bemutatását". Füge "kifutója" előtt van egy baromfiudvar, de láthatnak juhokat, kecskéket, és nyuszikat is! Természetesen van mód állatsimogatásra, és lovaskocskázásra is!  

A gyermekek nép játékokkal ismerkedhetnek. A játszópajtában kedvükre mászhatnak, a malomjátszóban akár gabonát is őrölhetnek, de szerintem az ide belépő gyermekek többségének a csúszda adja a legnagyobb élményt! Természetesen a szülők sem maradnak ki a gyermekek mókájából! Kordék, taligát várják az apukákat...

A hatalmas gazdaságban van egy kisebb szántóföld, komposzt, almáskert és cseresznyéskert, de ha szerencsés pillanatban érkezik, a méhesházban akár mézpergetést is megfigyelheti!

 

Kiállítások

 

Nagyon nehéz lenne a részleteiben bármit is kiemelni a kiállítás anyagából, mert aki kíváncsi egy korabeli major életére, a mezőgazdaságban foglalatoskodó emberek eszközeire... nos a Georgikon a legjobb hely, ahová eljöhetett!

A magtár 1817 és 1825 között épült fel. A II. világháborút követően, mint minden... de szerencsére Georgikon Majormúzeum megalapításának köszönhetően a hányattatott sorsa jóra fordult!  Elsőként az alagsorban található, a Balaton-felvidék szőlészeti és borászati eszközeit bemutató kiállítást említem meg, majd ha innen "ki tud szabadulni", indulhat a négyszintes magtár következő szintjeinek a felfedezése!

Írásos és tárgyi kincsek, makettek, a helyenként... olyan magtárosan, padlásosan recsegő padló, a hófehér falak, az odón eszközök alig érezhető illata, az apró ablakokon megérkező fény játéka...  Nagy élmény beleolvasni egy leckefüzetbe, megnézni egy korabeli naplót, bizonyítványt, hosszasan elidőzni a fantasztikus megalkotott makettek előtt. 

Gyanítom sokunk nem látott még félvékás  "edényt (sem)"! A padláson ezt is megtekintheti, no meg még számtalan olyan eszközt, mely a learatott gabona tisztításával, valamint tárolásával kapcsolatos.

A major fantasztikus gépcsodákkal is büszkélkedhet. A számtalan egyedi gépezet közül elsőként a hatalmas Csepel traktort emelném ki, melynek restaurálásról  bővebben is olvashat a major honlapján, A bőség zavarában nem szeretnék minden gépezetről írni, ám a százéves gőzekét, melyet évente kétszer működés közben is megtekinthet (Szent György napján és a júliusi géptalálkozó alkalmával)! Ilyen kétgépes gőzekét Közép-Európában csak itt láthat!

Időutazás része több, hajdan fontos szakma bemutatása is. A kovács és a bognár műhelyben megtekintése után átsétálva az udvar túlfelére, a kádármesterek műhelyével és eszközeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. ...és ez valójában csak egy csipet a látnivalók özönéből! Nem írtam az állattenyésztéshez, a halászathoz, a növénytermesztéshez kötődő kiállításokról, nem írtam a viharágyúról, a kemencés házról, a pajkos puliról, a...  

Azt gondolom, hogy az élménygazdaság már az óvodáskorú gyermekeknek is hatalmas élményt nyújt, és tulajdonképpen itt húznám meg azt az alsó korhatárt, mely már a élményteli programként rögzülhet a család minden tagjának. Felső korhatárt... nincs! 

Kerekesszékes látogatók a magtár épületén kívül nagyobb akadály nélkül  be tudják járni a majorságot

 

Úti tipp:

Autóval érkezők a majorság udvarán tudnak parkolni. 

Közösségi közlekedéssel csodásan meg lehet közelíteni a majorságot, hiszen pontosan előtte van egy buszmegálló, melyben szerintem minden, a keszthelyi vasútállomástól induló autóbusz megáll. Aki a séta, vagy a kerékpár mellett voksol, és most a vasútállomást jelölöm meg kiindulási pontként... én javaslom ezt a verziót, mert így Keszthely annyi szépségét megismerheti, mely átírhat egy felületes képet, amit Keszthelyről, 2022-ben Európa kilencedik legszebb vízparti városáról eddig kialakított magában!

 

Értékelés *****

Ez egy "nyugis" családi program azok számára akik nyitottak, kíváncsiak a múlt értékeire, tárgyi emlékeire. A majorság kapuján átlépve az idő kereke visszafelé kezd forogni, és kézközelbe kerül a dicső múlt. Megjelennek letűnt évtizedek évszázadok értékei, kincsei, dokumentumai, melyek a környezettel tökéletes egységet alkotva nyújtanak át egy élménycsomagot minden egyes látogatónak! 

A Majorság 2021-ben az ország azon 6 kiállítóterének egyike lett, mely hivatalosan is Családbarát múzeumként van számontartva! 

Felhasznált források:

www.keszthely.hu

www.west-balaton.hu

Flag Counter